Neef van Turks inlichtingenhoofd bestrijdt Turkse invasie

Een van de guerrillastrijders in de strijd tegen de aanvallen van de Turkse staat tegen Bashurê Kurdistan is HPG-guerrilla Egîd Zilan, die ook de neef is van de ondersecretaris van de afd. speciale oorlogseenheden van MİT (Turkse geheime dienst) Hakan Fidan.

De Martelaar Piroz en Martelaar Agirî-operatie gelanceerd door de HPG / YJA-Star guerrilla’s tegen de invasie-aanvallen van de Turkse staat tegen Bashurê (zuidelijk) Koerdistan gaat door. HPG / YJA-Star-guerrilla’s voeren doeltreffende acties uit tegen het binnenvallende Turkse leger in de Lęlikan-regio van het Bradost-gebied.

Een van de guerrilla’s in het front tegen de invasie is Egîd Zilan. Egîd komt uit het Erciş district in Van, en is ook de neef van de ondersecretaris van de Nationale Geheime Dienst (Milli İstihbarat Teşkilatı – MİT), Hakan Fidan. Egîd vervoegde zich bij de HPG in 2015, en daarvoor groeide hij net als Hakan Fidan, op in YİBO’s (Regionale School voor Basisonderwijs), scholen opgezet om de Koerden te assimileren.

“De YİBO’s produceren Hakan Fidan’s”, zei Egîd, en in een loopgraaf in Xakurkê in het strijdperk tegen de invasie, spraken met ANF over Hakan Fidan die opgroeide in een YİBO en het verhaal van kinderen die door de Staat gepolijst worden tot “Koerden van de staat” ”.

Egîd Zilan verklaarde dat er geen alternatieven zijn dan YİBO’s voor Koerdische kinderen, en dat de gezinnen gedwongen worden hun kinderen naar deze scholen te sturen: “Wij en de kinderen om ons heen gingen meestal naar YİBOs. We zijn dus opgegroeid met het assimilatiebeleid van de Turkse staat in plaats van met onze eigen cultuur. Ze gebruikten geweld om ons te assimileren. Maar dat was alleen voor de Koerdische kinderen, de Turkse kinderen werden niet geslagen. Omdat hun families er niet voor zouden opkomen. Onze families daarentegen dachten dat de enige manier om ‘geweldige mensen’ te worden, was om te studeren, en wilden dat we altijd op school bleven. “Egîd zei dat de mensen om hen heen altijd over Hakan Fidan hebben gesproken als een voorbeeldfiguur:” Ze praten alsof Hakan Fidan niet verantwoordelijk is voor de tientallen bloedbaden die ze elke dag zagen. Wij waren Koerden en Hakan Fidan vermoordde Koerden. Ik kon nooit begrijpen waarom mijn familie dit voorbeeld gebruikte. Betekent het dat je een geweldige man bent als je je broeders vermoord, zoals Hakan Fidan? Maar we waren kinderen, we konden niet delen wat er met iemand gebeurde en niemand wilde het begrijpen, dus we bleven studeren in de YİBO.”

“Ik sloot mij aan om wraak te nemen op mensen zoals Fidan”

“Een van de belangrijkste factoren die me hebben doen aansluiten, was het kneden en vormgeven van onze mensen door dienstplichtige Koerden zoals Hakan Fidan”, zei Egîd en vervolgde: “Ik ben verwant aan Hakan Fidan door mijn grootvader, die de broer was van zijn vader. Dus zijn vader was mijn oom. Er waren er in de familie die Hakan verwierpen, en enkelen die hem steunden. “Egîd zei dat hij sinds zijn kindertijd een conflict had over de vijandigheid van de Turkse staat tegen de Koerden, maar het begon hem na 2011 doir te dringen: ” Ik begreep het best de animositeit tegen Koerden na 2011 en de aardbeving. De opmerkingen van Müge Anlı (Tv-persoonlijkheid) dat Allah wil dat Koerden sterven, is heel veelzeggend. Waarom zou Allah de mensen die Allah schiep willen vernietigen? Er heerste hier een enorme vijandigheid. Honderden mensen zijn omgekomen bij die aardbeving. Elke dag zou de vijandigheid tegen de Koerden toenemen.”

“Wij maken grote vorderingen in onze bevrijdingsoperatie”

Egîd Zilan zei dat er invasieaanvallen zijn tegen Bashurê Kurdistan onder toezicht van de MİT en dat er een grote oorlog tegen hen plaatsvindt: “We zijn in dit gebied gepositioneerd tegen de invasie. Als vrijheidsguerilla’s van Koerdistan beloofden we de Martelaar Piroz en de Martelaar Agirî-operatie vast te houden. We maken dagelijks vorderingen en banen ons een weg naar de overwinning. We voeren acties uit als onderdeel van de operatie en we vechten om indringers uit onze landen te forceren. We breiden dagelijks onze acties als onderdeel van de operatie uit en de overwinning komt dichterbij.”