Advocaat Altıparmak: “ECHR heeft het beroep tegen Roboski bloedbad afgewezen”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft het hoger beroep tegen het bloedbad in Roboski met een schandalig excuus geannuleerd.

Advocaat Kerem Altıparmak liet via Twitter weten dat het EHRM “het bloedbad van Roboski -waar 34 mensen, voornamelijk kinderen, begraven heeft. De benodigde documenten in de zaak van Encü vs Turkije waren twee dagen te laat gearriveerd bij het Grondwettelijk Hof, waardoor het beroep afgewezen is”.

De Turkse staat had 34 mensen (28 van hen uit dezelfde familie) afgeslacht tijdens een luchtaanval op het dorp Roboski in de wijk Uludere in Şırnak op 28 december 2011.

Er was geen efficiënt, onafhankelijk onderzoek ingesteld in Turkije na het bloedbad. Integendeel, de mensen die het leven lieten in het bloedbad werden het doelwit van de rechterlijke macht, de politie en de regering. Toen Turkije de beroepen bij het Grondwettelijk Hof afwees, werd de zaak in augustus 2016 naar het EVRM overgebracht na uitputting van binnenlandse juridische middelen.

Het Hoofd van de Generale Staf Militaire Vervolging had op 7 januari 2014 een ontslagbesluit uitgesproken en de oproepen van de advocaten van slachtoffers waren ook afgewezen. De zaak werd voorgelegd aan het Constitutionele Hof, waar het op 24 februari 2015 opnieuw werd afgewezen.

Advocaat Altıparmak protesteerde tegen het EHRM-vonnis en zei: “De naam van deze rechtbank moet worden veranderd in Europees Hof van Onacceptabiliteit, omdat dat is wat zij het beste doen!”

Altıparmak voegde toe: “Er is nooit een ander geval geweest dat mij zo veel pijn doet als de onrechtvaardigheid door het Grondwettelijk Hof en de EHRM in de zaak Roboski. Ik kook van binnen. 34 mensen, zoveel kinderen zijn gedood en 7 jaar lang is er niets gedaan. Nu zijn deze 7 jaar vergeten en de zaak werd afgewezen omdat de advocaten 2 dagen te laat waren. Ik heb geen woorden!”