Wanneer een moordenaar protesteert tegen het bloedbad in Gaza

Hoewel veel landen protesteren en het bloedbad veroordelen dat Israël in Gaza heeft gepleegd, zijn er geen serieuze stappen ondernomen om het te stoppen. Een van de landen die het hardst reageerden, is Turkije, wiens aantal massamoorden hoger ligt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan protesteert regelmatig tegen Israël, maar wordt niet als overtuigend beschouwd. Erdoğan verbergt zich achter de bloedbaden in Algerije wanneer hij protesteert tegen Frankrijk, dat wordt gelezen als pogingen om zijn eigen bloedbaden te excuseren. Nadat Israël maandag meer dan 50 Palestijnen had gedood, beschuldigde Erdogan Israël van ‘genocide’. Hij heeft eerder soortgelijke reacties gegeven, maar heeft ook toen de intense relatie met Israël voortgezet.

De laatste reactie van Erdoğan komt op een moment dat zijn land een ongekende fascistische onderdrukking ervaart die zich vertaalt in bloedbaden.

Israël heeft sinds eind maart 106 Palestijnen gedood. Een dader van een bloedbad en genocide ter ondersteuning van slachtoffers heeft geen morele of humane betekenis anders dan politiek veevoer. De Turkse staat heeft meer dan 300 burgers gedood bij de invasie-aanvallen die ze op 20 januari alleen al hebben gelanceerd. Tientallen onder hen waren kinderen, waaronder meerdere baby’s.

De Turkse staat die Rojava aanvalt, is niets nieuws. Vóór de invasie waren er al systeemaanvallen waarbij honderden burgers werden gedood. Als toevoeging op de burgers vermoord door Turkije in Zuid- en Noord-Koerdistan, wordt het evenwicht zwaarder. Honderden burgers werden meedogenloos vermoord in Cizre, Şırnak, Nusaybin en Sur in 2015 en 2016.

Mensen werden levend verbrand in kelders in Cizre. Sommige lichamen bleven dagenlang op straat rotten, anderen werden in vrieskisten in huis gehouden in plaats van in het mortuarium. Sommigen werden meegenomen en stukken van de lichamen werden verspreid op onbekende plaatsen. Gezien de bloedbaden en genocides die de Turkse staat sinds zijn oprichting heeft ingevoerd, betekenen de woorden van de Turkse regering voor Gaza niets.