Resultaten Kirkuk en Duhok aangekondigd, discussies gaan door – Zuid-Koerdistan

De Iraakse onafhankelijke hoge verkiezingsraad kondigde ook de resultaten van de verkiezing voor Kirkuk ad Duhok aan.

De Iraakse premier Haidar Al-Abadi sprak in een wekelijkse persconferentie over de resultaten en de discussies die daarop volgden, waarna hij zei dat er handmatige hertellingen kunnen zijn in betwiste gebieden, vooral in Kirkuk.

De resultaten in Kirkuk en Duhok zoals aangekondigd door de Iraakse Hoge Onafhankelijkheidsraad in de avond zijn:

KIRKUK

KYB: 184.373

Kirkuk Arabische coalitie: 83.000

Het Turkmeense front: 79.000

Nasir-lijst: 24.245

Vataniye Coalitie: 14.932

Fetih-coalitie: 18.406

De nationale lijst: 13.775

Nieuwe generatie: 12.836

Tezamun Lijst: 10.569

Babul Arap: 8.133

KSDP: 7.194

Keldan-coalitie: 4.815

Yekgırtu: 4.560

Keldan – Syrisch – Assyrisch Nationale Raad: 3.779

DUHOk

KDP: 348.777

Yekgırtu: 48.300

KYB: 25.823

Coalitie: 25.449

Nieuwe generatie: 17.823

Komel: 3,619

Abadi: Er kunnen handmatige hertellingen plaatsvinden

Nadat de resultaten voor Kirkuk en Duhok waren aangekondigd, gingen politieke partijen door met hun beroep tegen de resultaten, ontleend aan het feit dat vlak nadat de stembiljetten waren gesloten op 12 mei, er sprake was van fraude, er zouden stemmen  zijn gestolen.

Haidar Al-Abadi sprak tijdens de wekelijkse persconferentie die hij in Bagdad houdt en zei: “De verdachte stembriefjes in Kirkuk moeten opnieuw worden geopend en opnieuw worden geteld. Dit is een eenvoudig iets om te doen, het zal misschien niet eens een dag duren.”

Abadi zei dat in het geval de “fraude” -beschuldigingen voor de Kirkuk-verkiezingen bewezen zijn, alle stembiljetten opnieuw zullen worden geopend en opnieuw zullen worden geteld: “Indien nodig zullen we alle stemmen in heel Irak hertellen. Ik roep de verkiezingscommissie op om de beschuldigingen voor fraude meteen duidelijk te maken.”

KDP spreekt ook over handmatige hertellingen

KDP-functionarissen verzamelden zich onder Masoud Barzani en analyseerden de Iraakse parlementaire verkiezingen op 12 mei. In de verklaring na de vergadering, gaven de functionarissen van de KDP uiting aan de eis om de stemmen in Bashûrê (zuidelijk) Koerdistan handmatig te hertellen en zeiden: “Sommige politieke kringen hebben bedenkingen met betrekking tot de uitslag van de verkiezingen. KDP heeft bedenkingen bij de resultaten in Sulaymaniyah. Om twijfels weg te nemen en vrede en stabiliteit tot stand te brengen, moeten de stemmen in de regio Koerdistan manueel worden herteld als dit nodig wordt geacht.”

Zes partijen in Bashûrê Koerdistan hebben gisteren een bijeenkomst in Hewler (Erbil) gehouden om een ​​beroep te doen op de verkiezingsresultaten en een annulering te eisen. KDP beweerde ook dat de PUK was betrokken bij fraude in Sulaymaniyah en Kirkuk en eiste een handmatige hertelling of annulering van de verkiezingen. Ondertussen beweert PUK dat de KDP betrokken was bij fraude in Hewler en Duhok.