HDP-covoorzitter: Palestina wordt in Turkije gebruikt als propagandamateriaal

De HDP covoorzitter riep Erdogan’s AKP op om commerciële overeenkomsten met Israël te beëindigen.

Covoorzitter Temelli begon zijn opmerkingen door de Israëlische regering te veroordelen. “Jeruzalem is een vredesstad – zei Temelli – waar de islam, het christendom en het jodendom in de loop van de geschiedenis naast elkaar bestaan. Maar vandaag lijkt het erop dat de Israëlische regering Jeruzalem tot een stad van oorlog heeft gemaakt. Het is tijd om dit te stoppen. Alle volkeren van het Midden-Oosten lijden onder dezelfde tirannie, onder de tirannie van de macht”.

Temelli zei: “Vandaag staan ​​we achter het Palestijnse volk. Vele malen hebben we de repressie gezien van het Palestijnse volk zoals van het Koerdische volk. Neem Afrin, neem Oost Ghuta. Om deze kaart van oorlog en onderdrukking van mensen te beëindigen, moeten we een gemeenschappelijke strijd voor vrede voortzetten “.

De HDP covoorzitter voegde toe: “Vandaag, opnieuw, kwam de zaak van Jeruzalem naar voren. Palestina stond op de agenda. Dezelfde mentaliteit. Het is geen solidariteit met het Palestijnse volk [wat de AKP-regering toont], het gebruikt dit onderwerp politiek, en verandert het in propagandamateriaal voor de komende verkiezingen.

De HDP covoorzitter voegde toe: “Vandaag, opnieuw, kwam de zaak van Jeruzalem naar voren. Palestina stond op de agenda. Dezelfde mentaliteit. Het is geen solidariteit met het Palestijnse volk [wat de AKP-regering toont], het gebruikt dit onderwerp politiek, en verandert het in propagandamateriaal voor de komende verkiezingen. Omdat wat we nu zien gebeuren met Palestina, hebben we zien gebeuren met Afrin, Sur, Cizre. We zien dat Palestina wordt omgezet in propagandamateriaal. De AKP vergat de Mavi (Blue) Marmara, de gemaakte afspraken met de Israëlische regering en toch roept ze op tot bijeenkomsten bij Yenikapi. Als je naast het Palestijnse volk wilt staan, laten we, het Parlement, dan een einde maken aan deze commerciële, politieke en militaire deals met Israël. Laten we al deze deals samen beëindigen, . Zullen we ze nu annuleren? Nee. Ze praten hier niet over. Wat u tegen de Koerdische bevolking doet, doet de Israëlische regering tegen het Palestijnse volk. Als je deel uitmaakt van het probleem in deze landen, kun je geen oplossing bieden. En ja, inderdaad, u maakt deel uit van het probleem “.

Laatste parlementaire vergadering

Temelli herinnerde eraan dat de bijeenkomst deze week zal eindigen, vóór de verkiezingen op 24 juni. “We zullen zien – zei hij – wat het landschap zal zijn na 24 juni en na 8 juli. We zullen niet toestaan ​​dat dit geïnstitutionaliseerde fascisme doorgaat. Deze verkiezing gaat over het bepalen van de toekomst van dit land “.

“We zullen in de komende 40 dagen over ons programma praten en overal naartoe gaan. We zullen geen loze beloften doen, omdat dit programma werd besloten samen met het volk, vrouwen, arbeiders, ambachtslieden, boeren, studenten”.

Temelli drong aan op de noodzaak van een “overgangsprogramma dat het schrijven van een democratische grondwet mogelijk maakt door middel van participatie. Selahattin Demirtas is onze presidentskandidaat en hij zal dit programma verdedigen “.

Hij herhaalde de verplichting van de partij om tot 24 juni non-stop te werken en zei dat “iedereen een rol te spelen heeft om de droom van een nieuw democratisch Turkije waar te maken”.