Einde nadert voor ISIS in Deir ez-Zor – Rojava

Nu de bevrijdingsoperatie van Deir ez-Zor in het dorp Baqhous ten oosten van de Eufraat de laatste restanten van ISIS-bendes opruimt, nadert het einde voor ISIS en is Operatie Cizire Storm een stap dichter bij zijn doelen.

Het dorp Baqhous ten oosten van de Eufraat in de Deir ez-Zor-regio is een doorgangsweg voor de stad Hajin, die een van de belangrijkste ISIS-basissen in de regio herbergt, en ligt deels binnen de grenzen van Syrië en gedeeltelijk in Irak.

ISIS-bendes hadden het dorp Baqhous ingenomen en noemden het een militair basisgebied. De bendes gebruikten het dorp als een doorgang tussen Syrië en Irak. De dorpelingen vluchtten het dorp uit en ISIS veranderde de huizen van de dorpsbewoners in een militair hoofdkwartier. Ze legden mijnen rond het dorp en verboden iedereen het dorp in of uit te gaan.

Operatie Cizire Storm werd door de SDF opgeschort vanwege de invasie aanvallen van de Turkse staat tegen Afrin en 13 dagen na de herstart van de operatie werd een gebied van 21 km met inbegrip van het dorp Baqhous (dat op 14 mei werd bevrijd) vrijgemaakt van bendes.

Met het terughalen van het dorp Baqhous is de steun voor ISIS uit Irak volledig afgesneden. Veel dorpen in het Hajin-district (ten oosten van de rivier de Eufraat) zijn ook omsingeld.