PYD-vrouwen veroordelen de Turkse bezetting van Afrin

PYD-vrouwen onderstreept de benarde situatie van vrouwen in Afrin.

De vrouwen van de Partij Democratische Unie  (PYD) hielden een persconferentie om de aandacht te vestigen op de brutaliteit van de bezetting van Afrin door de Turkse staat en het plunderen door zijn huursoldaten.

De persconferentie vond plaats in de wijk Aleppo in Sheikh Maqsoud. Omringd door PYD-vlaggen en posters van Koerdische Volksleider Abdullah Öcalan, las Narîn Mûsa de verklaring namens de vrouwen van de partij voor.

De verklaring onderstreepte dat de internationale gemeenschap en de VN-Veiligheidsraad niet echt op zoek waren naar een oplossing voor de 7-jaar durende Syrische oorlog en voegde eraan toe dat de wonden van het Syrische volk meer dan ooit bloeden.

“De AKP-regering begon op 20 januari 2018 een deel van het Syrische grondgebied te bezetten. De bezetting van Afrin werd uitgevoerd door Turkije, samen met zijn islamitische huursoldaten en met de goedkeuring en steun van Rusland. Vóór Afrin, werd hetzelfde lot ondergaan door Jarablus, Azaz en al-Bab, die zijn bezet door de Turkse staat “.

De verklaring voegde hieraan toe: “De Turkse staat wil de geschiedenis van de volkeren van deze regio vernietigen door historische plaatsen en beschavingsresten te vernietigen door bloedbaden uit te voeren. Wat we meemaken, is zowel een misdaad tegen de geschiedenis als tegen de mensheid “.

De verklaring wees erop dat “om de demografische structuur van de regio te veranderen, de Turkse staat duizenden Afrin-mensen ontheemd heeft terwijl ze de families van de huursoldaten in hun huizen vestigen”.

De PYD-vrouwen benadrukten dat “de Turkse staat zijn beleid van vernietiging en  van Koerdische mensen blijft uitvoeren, in het bijzonder die van het geloof van Ezidi en Alevi. Dit genocidale beleid omvat het dwingen van mensen om hun huis te verlaten, hun bezit in beslag te nemen en ze te onderdrukken. Vrouwen zijn misschien het meest getroffen, verkracht en gekidnapt, terwijl honderden burgers zijn ontvoerd en naar onbekende plaatsen zijn gebracht “.

De PYD-vrouwen benadrukten dat “de Turkse staat zijn beleid van vernietiging en ondergang van Koerdische mensen blijft uitvoeren, in het bijzonder gericht Ezidi en Alevi. Dit genocidale beleid omvat het dwingen van mensen om hun huis te verlaten, hun bezit in beslag te nemen en ze te onderdrukken. Vrouwen zijn misschien het meest getroffen, verkracht en gekidnapt, terwijl honderden burgers zijn ontvoerd en naar onbekende plaatsen zijn gebracht “.

De verklaring eindigde met de krachtigste veroordeling van het geweld tegen de mensen van Afrin en vooral vrouwen, en de belofte van “blijf worstelen om mensen en vooral vrouwen te bevrijden van de brutaliteit en het geweld van deze terroristische krachten”.

Aan het einde van de persconferentie werden slogans ter ondersteuning van het Afrin-verzet en de bevrijding van vrouwen gezongen.