Followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr, seen in the posters, celebrate after the preliminary results of the parliamentary elections are announced, in Tahrir Square, Baghdad, Iraq, early Monday, May 14, 2018. (AP Photo/Hadi Mizban)

Verrassende resultaten bij Iraakse verkiezingen

Er zijn enkele verrassende resultaten bij de parlementsverkiezingen op 12 mei in Irak. Twee lijsten die campagne voerden tegen het huidige systeem lopen volgens voorlopige resultaten voorop.

De Sairun / Revolutionaire Beweging alliantie gevormd door de sjiitische leider Muktada Sadr staat op de eerste plaats in 6 van de 18 staten, en tweede in 4 ander staten. Een van de regio’s waar de alliantie aan het hoofd staat, is Bagdad.

De voormalige militie Hashd-i Shaabi’s Fetih (Overwinning) Lijst staat bovenaan in vier staten en tweede in acht staten.

De lijst van premier Haydar al Abadi, gesteund door de internationale gemeenschap, kwam niet als eerste binnen in een staat behalve Ninova. In het begin voerden veel politieke functionarissen aan dat de lijst van de premier aan de leiding was en dat ze 60 zetels zouden winnen. Er is een kans dat de aangekondigde resultaten zullen veranderen, aangezien ze niet de ongeveer 700.000 stemmen die zijn uitgebracht door de leden van de veiligheidstroepen en ongeveer 1 miljoen kiezers in het buitenland omvatten.

De deelname aan deze verkiezingen bereikte een historisch dieptepunt van 44,52%, waardoor de verkiezingen de laagste opkomst hadden sinds 2003 toen het regime van Saddam omver werd geworpen.