HPG-commandant: we laten Turkije niet wegkomen met deze bezetting

Serdar Star, commandant van HPG in de regio Bradost, sprak over de invasie-aanvallen uitgevoerd door de Turkse staat.

In het interview met ANF Nieuwsagentschap zei Star dat de plannen van de Republiek Turkije over Zuid-Koerdistan zo’n dertig jaar teruggaan en voegde daaraan toe: “Turkije heeft enkele prestaties in Zuid-Koerdistan bereikt door de zelfgenoegzaamheid van de KDP. Als gevolg hiervan heeft het Turkse leger het Behdinan-gebied als basis en politiezone gebruikt. Nu willen ze dat verspreiden naar de gebieden van Bradost en Soran. Als ze slagen, willen ze mogelijk nog verder gaan, tot de Pencewin-grens “.

Hij voegde hieraan toe: “De Turkse aanwezigheid heeft geen legitimiteit in de regio’s Batufan, Zakho, Amediye, Sheladize, Bamerni, Barzan en Bradost. Alle krachten die daar aanwezig zijn, zijn bezettende krachten. Ze dachten vrienden of supporters te vinden in deze gebieden, maar ze vergissen zich enorm “.

Star vervolgde met erop te wijzen dat “Turkije dacht dat ze, nadat ze de bezetting van Afrin hadden uitgevoerd, verder konden gaan en Bradost konden bezetten. Ze willen de bezette gebieden verruimen en de oorlog verdiepen “.

De HPG-commandant zei dat de “aanvallen van Turkije duidelijk niet nieuw zijn”. Wat nieuw is, is de situatie van crisis en onrust waarin de Turkse staat zich bevindt “. Het is, zo beweerde Star, dat juist deze “economische en politieke crisis Turkije heeft aangezet om de oorlog over de grens te krijgen en over te dragen”.

Volgens de HPG-commandant “zijn de plannen van Turkije om de Medya Defensiegebieden binnen te vallen bedoeld om de guerrilla’s te raken terwijl ze tegelijkertijd de aandacht afleiden van de interne crisis. Naast het ontmantelen van de guerrillagebieden, is het doel van Turkije om de verbindingen met Qandil-Bradost-Behdinan sterk te maken. Dit zijn tactische doelen”.

Star voegde eraan toe dat “Bradost het graf van het kolonialisme zal zijn. Geen van de staatskrachten die naar deze gebieden komen, is veilig. Elke groep die binnenkomt, wordt geconfronteerd met acties van guerrilla’s en moet zich terugtrekken “.

Door de aandacht te vestigen op het historische belang van de Bradost-regio, zei Star dat het gebied altijd van groot belang was voor de Koerdische vrijheidsbeweging. Deze driehoek van een land – zo wees hij – is nog nooit eerder bezet geweest. Dit is de historische Gouden Halvemaanstreek, omringd door de Zagros-bergketen. De moeders en voorouders van de Koerden creëerden een traditie van verzet op dit gebied. Deze weerstand blijft vandaag bestaan ​​onder HPG leiderschap “.

Vandaag protesteert de KDP niet tegen de Turkse poging om Bradost binnen te vallen. “In feite – zei Star – de KDP helpt actief het Turkse leger. Turkse helikopters landen bij de buitenposten van de KDP “.

Star onderstreepte dat het de “Turkse staat was die Kirkuk op 16 oktober aanviel. Hashd al-Shaabi en de Iraakse staat zouden zo’n kracht niet hebben. Sinds ’92 – heeft de HPG-commandant eraan toegevoegd – het is de Turkse staat die corruptie en onrecht heeft veroorzaakt die een verandering in Zuid-Koerdistan hebben voorkomen”.

Star zei dat de bevolking van Zuid-Koerdistan en de Bradost-stam zich bewust moeten zijn van deze plannen door de Turkse staat. “De mensen van Bradost moeten zich verzetten tegen deze bezetting die gericht is op het vernietigen van elke winst die wordt behaald door Koerden die de PKK gebruiken als excuus. De PKK betekent het Koerdische volk. Om deze reden betekent oorlog tegen de PKK oorlog tegen de revolutionaire macht van Koerdistan. De enige kracht die niet is verpletterd en beheerst in Koerdistan is de HPG “.

Guerrilla commandant Serdar Star eindigde zijn opmerkingen met de woorden: “Elke dag verwerpen onze guerrilla’s de bezettingsaanvallen die door de Turkse staat zijn uitgevoerd. De bevolking van Zuid-Koerdistan moet deze strijd beschouwen als hun eigen strijd “.