HDP’s Demirtaş stuurt herdenkingsboodschap over de mijnramp in Soma

Vier jaar zijn verstreken sinds de mijnramp in Soma, die in 2014 het leven van 301 mijnwerkers  opeiste.

Een droevige dag, die presidentskandidaat Selahattin Demirtaş van HDP herdenkt met een bericht dat is gericht aan de familie van mijnwerkers en de mensen van Soma.

In zijn boodschap zei Demirtaş: “We vergeten het bloedbad van Soma en de verantwoordelijken niet. De volkeren van Turkije waren precies vier jaar geleden getuige van een bloedbad, wat pijn veroorzaakte die nooit zal worden vergeten. We hebben 301 mensen verloren in de mijnramp in Soma “.

Demirtaş voegde toe: “Werknemers in Turkije hebben hun broers verloren bij de ramp met Soma. Een ramp die de AKP-regering, die haar cynisme nog eens onthulde, zei dat het een natuurramp was. Nee, deze ramp lag niet in de natuur. Het bloedbad bij Soma lag duidelijk bij verantwoordelijk, met voor- en achternaam. Dit bloedbad is zoals alle andere, het gevaar loert dagelijks op tientallen werkplekken, waar inspecties optioneel zijn “.

Sinds AKP- regerin g meer dan 21000 werknemers omgekomen tijdens werk

Demirtaş benadrukte dat “het veiligstellen van de bescherming van het recht op leven en de arbeidsomstandigheden van arbeiders in Turkije nooit een prioriteit van de AKP-regering is geweest. De prioriteiten van de AKP zijn altijd geld en winst geweest. De AKP-regering bleef aan de kant van de hoofdstad staan, ten koste van de werknemers en volgde beleid dat daadwerkelijk de voorwaarde creëert dat werknemers tijdens hun werk sterven. Als gevolg van dit beleid zijn helaas tijdens de AKP-regering meer dan 21 duizend werknemers het leven verloren”.

Demirtaş eindigde zijn boodschap met de woorden: “Ik geloof dat we een hervorming van de arbeidswetgeving kunnen bewerkstelligen en ervoor zorgen dat de gezondheid en veiligheid van de werknemers prioriteiten zijn. Er is behoefte aan een arbeidshervorming die alle werknemers, mijnwerkers, boeren, fabrieksarbeiders ten goede komt. Ik wil dat je weet dat we de pijn in Soma niet zijn vergeten en dat we nog steeds de pijn van de mensen van Soma voelen. We herinneren ons degenen die hun leven met respect verloren, en ik beloof dat we doorgaan met het zoeken naar gerechtigheid totdat we het krijgen “.