‘Girls of the Sun’ over Koerdische vrouwenstrijd vertoond in Cannes

Sterren betreden de rode loper in Cannes voor de première van ‘Girls of the Sun’, een drama over Koerdische vrouwen die tegen ISIS vechten tijdens het 71e jaarlijkse Filmfestival van Cannes in het Palais des Festivals op 12 mei 2018 in Cannes, Frankrijk.

De competitie op het Cannes Filmfestival van dit jaar bevat ook de film ‘Girls of the Sun’ over Koerdische vrouwen die strijden tegen DAESH (ISIS), geregisseerd door de Franse regisseur Eva Husson.

Eva Husson en twee andere vrouwelijke regisseurs strijden dit jaar om de Gouden Palm in Cannes, een antwoord op de kritiek van vorig jaar: “Lopen vrouwen gewoon op de rode loper in Cannes?”.

Om het kritiek te ondersteunen, hielden tientallen vrouwen op het Filmfestival van Cannes een protest tegen discriminatie op grond van geslacht in de industrie.

Het is daarom ook prachtig dat Eva Husson een kanshebber is met haar Koerdische film.

Vrijheid, verzet en heldendom komen op de voorgrond in de film over de strijd van een groep vrouwelijke jagers, geleid door Bahar, een vrouwelijke bevelhebber, die tijdens de bezetting van Shengal in 2014 werd gevangen en vervolgens werd gered.

De film wordt verteld door een Franse journaliste die drie dagen lang getuige was van het redden van de bezette stad. De film wordt geïnterpreteerd door acteurs als Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot en Zübeyde Bulut. De talen zijn Frans, Koerdisch, Arabisch en Engels.

De film van 1 uur en 55 minuten werd op het Filmfestival van Cannes vertoond op zaterdag en trok veel aandacht. De film, gefilmd in het voorjaar van 2017, bevat alle vrouwelijke artiesten en crew, en heeft zo zijn stempel gedrukt op Cannes.

De première van de film was getuige van solidariteit van 82 vrouwen, waaronder Cate Blanchett, Kristen Stewart, Claudia Cardinale, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Selma Hayek, Eva Husson, Golshifteh Farahani en Emmanuelle Berco verschenen op de rode loper tegen discriminatie en onrecht.

De vrouwensolidariteit bij de premier van de film over Koerdische vrouwen wordt beschouwd als een steunbetuiging voor de strijd van de Koerdische vrouwen, naast een reactie tegen discriminatie van vrouwen.