De 5 ISIS-kopstukken die zijn gevangen door SDF en het Iraakse leger

De 5 ISIS-kopstukken die gevangen werden genomen bij de gecoördineerde operatie van de SDF en het Iraakse leger en de details van de operatie zijn aangekondigd.

Het persbureau van de Iraakse veiligheidsdienst somt de 5 gevangengenomen ISIS-leden op als:

İsmail Alwan Salman El-İthawi (Ebu Zeyd el Iraki), Saddam Ömer Yahya El-Jamal (ubu ruqeya ensari), Muhammed Hüseyin (ebu seyf el şeiti), İssam Abdülkadir El-Zobaie (Ebu Abdul Haq el İraqi), Ömer Şihab Hammad Karbouli (Ebu Hafs el-Karbouli).

Volgens de verklaring van de Ish veiligheids-expert Hisham Al Said is Ismail Alwan Salman El-İthawi een rechtstreekse assistent van Baghdadi en is hij verantwoordelijk voor geldoverdrachten naar bankrekeningen in verschillende landen.

Volgens de verklaring van de Iraakse veiligheidsdienst voerden Iraakse inlichtingenofficieren een operatie langs de Syrisch-Iraakse grens uit met verkregen informatie van el-Ithawi en namen ze de overgebleven leidende ISIS-kopstukken gevangen.

De gevangenneming van El-Ithawi stelde de autoriteiten in staat om de bankrekeningen van de organisatie en de cijfers die ze gebruiken bloot te leggen.

Onder de arrestanten is het Syrische ISIS-lid Sadam Al Jamal, die de gouverneur van de Eufraat regio in het oosten wordt genoemd.

De gevangengenomen ISIS-kopstukken hebben deelgenomen aan verschillende acties in Mosul en Anbar en hebben vele burgerdoden op hun geweten.

De verklaring van het persbureau van de Iraakse veiligheidsdienst laat weten dat bij de luchtaanval langs de Iraaks-Syrische grens op basis van de informatie van de ISIS-kopstukken 40 andere ISIS-leden zijn gedood.

De Iraakse functionarissen deelden ook foto’s van de gevangengenomen ISIS-kopstukken.

Woordvoerder Ryan Dilon van de internationale coalitie kondigde aan dat de gecoördineerde operatie van de SDF en het Iraakse leger heeft geleid tot de succesvolle gevangenneming van vijf belangrijke ISIS-functionarissen. De gevangen bendeleden zijn verantwoordelijk voor Deir ez-Zor. 4 van hen zijn Irakees, de andere is Syrisch.

Dillon: “Hun gevangenname is een belangrijke slag tegen ISIS en toont de brede coördinatie van het Iraakse leger en de SDF in de strijd om ISIS te verslaan.”