30000 marcheren door München met reuze YPG vlag

Er werd gisteren massaal geprotesteerd tegen de nieuwe “politiestaatswet” waarvoor volgende week in het parlement gestemd zal worden. Meer dan 30.000 mensen namen deel aan de demonstratie waarbij een gigantische YPG-vlag tot de gebruikte symbolen behoorde.

De nieuwe wet werd voorbereid onder leiding van de voormalige premier van Beieren, Horst Seehofer, die als minister van Binnenlandse Zaken fungeert in de nieuwe regering Merkel. Naar aanleiding van deze nieuwe wet werd gisteren geprotesteerd met een massale demonstratie in de hoofdstad München. Meer dan 30.000 demonstranten verzamelden zich op de centrale Marienplatz en marcheerden naar het Odeonsplatz plein waar het parlementsgebouw staat.

Meer dan 70 ngo’s, vakbonden en oppositiepartijen zoals de SPD en de Groenen en Die Linke riepen op tot de demonstratie, die massa’s mensen uit heel Beieren aantrok. Voetbal fanclubs steunden ook de demonstratie waarbij deelnemers protesteerden tegen de deelstaatregering met verschillende spandoeken, kostuums en slogans.

Een groep demonstranten opende een gigantische YPG-vlag in de protestmars. Beieren is een van de zwaarste uitvoerders van het verbod op Koerdische symbolen waaronder YPG-vlaggen. Tegen deze houding tegenover Koerden werd ook geprotesteerd door de deelnemers die de YPG-vlag droegen.

De wet staat toe om te interveniëren met constitutionele rechten zonder een gerechtelijk bevel. Het doet denken aan het naziregime, omdat het een brede autoriteit biedt om in te grijpen en het privéleven van ingezetenen van de staat te controleren.

Volgens deze wet kan de politie willekeurig iemand vasthouden zonder concrete verdenking. Ze kunnen gebruikmaken van elektronische apparaten zoals telefoons en laptops van verdachten en deze in beslag nemen. De wet staat de politie ook toe om handboeien te gebruiken tijdens protestmarsen.