11 kinderen beschuldigd en berecht zonder bewijs – Amed

De kinderen die vastzaten in Sur tijdens de genocidale aanvallen werden opnieuw aangeklaagd.

11 minderjarigen zaten vast in het district Amed in Sur tijdens de avondklok die op 28 november 2015 was uitgevaardigd en de daaropvolgende 103 dagen van schermutselingen. Na de genocidale aanvallen werden ze geëvacueerd via een doorgang die later werd geopend. Het vonnis van de lokale rechtbank over de 11 kinderen werd vernietigd door het Hof van Beroep waarna de zaak werd opnieuw werd aangediend en gehoord.

Sommige kinderen die terechtstaan ​​zonder voorlopige hechtenis en hun advocaten waren aanwezig voor de 4e hoorzitting in het Hoge Strafhof van Diyarbakır voor minderjarigen. De officier van justitie beweerde dat de kinderen uit eigen wil handelen in lijn met de doelen van een terroristische organisatie” en deel uitmaken van de hiërarchie van de “terroristische organisatie”.

De officier van justitie vroeg om een ​​vonnis voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en voor de vrijspraak van de kinderen van de misdaad “het verstoren van de eenheid en integriteit van de staat” vanwege een gebrek aan onbetwistbaar en geloofwaardig bewijsmateriaal. De officier van justitie vroeg ook om de vrijlating van de kinderen, rekening houdend met de tijd die al werd gediend.

De rechtbank voerde aan dat volgens de wet, nadat de tenlastelegging is aanvaard en buiten de verdiensten van de zaak valt, verdediging niet in een andere dan Turkse taal kan worden gegeven.

De rechtbank gaf de minderjarigen dezelfde straffen als voorheen geëist was. M.F.D, S.K., F.B., M.S.K. en A.A. die terecht stonden zonder voorlopige hechtenis, kregen 6-jarige vonnissen voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, en de straffen werden teruggebracht tot 2,5 jaar nadat rekening was gehouden met de kinderen die geen strafregister hadden, terwijl ze tussen de 12 en 15 jaar oud waren ten tijde van “de misdaad’ en hun goede gedrag tijdens het proces. De vonnissen werden uitgesteld voor 5 kinderen omdat de rechtbank ervan overtuigd was dat zij het strafbare feit niet zouden herhalen. De kinderen zullen voor 3 jaar op proef zijn.

De rechtbank veroordeelde minderjarigen R.A., R.H. en Ş.A. tot 3 jaar 4 maanden gevangenisstraf elk voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en heeft de uitvoering niet uitgesteld. Minors F.Y. en M.Ç. werden veroordeeld tot 4 jaar 5 maanden en 10 dagen, terwijl Ö.S. werd veroordeeld tot 5 jaar en 4 maanden. De totale straf voor de 11 minderjarigen was 36 jaar, 8 maanden en 20 dagen.

Straf voor aandringen op verdediging in het Koerdisch

De rechtbank weigerde ook om de veroordeling van Ö.S. te verlagen omdat de minderjarige “negatief gedrag tijdens het proces vertoonde” toen Ö.S.  aandrong op verdediging in het Koerdisch.