Miljoenen zeggen “Tamam” (genoeg) tegen Erdoğan

Nadat de Turkse president Erdoğan zei: “Als de natie” tamam “(” genoeg “) zegt, zullen we gaan”, miljoenen tweets werden gepost met het woord “tamam”, dat grote aandacht kreeg van wereldwijde media.

In een toespraak gisteren zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan: “Als op een dag onze natie tamam (genoeg) zegt, dan zullen we een stap opzij zetten” en posts met het woord “tamam” begonnen op Twitter te verschijnen.

Er waren meer dan 1,8 miljoen berichten met het woord “tamam”, terwijl verschillende versies / spelling van het woord ook populair waren. De hashtag “devam” (“doorgaan”) gestart door pro-Erdoğan-groepen startte onmiddellijk met een achterstand van 300.000 berichten.

Grote wereldwijde belangstelling

Deze spontane reactie die zich na de Erdoğans bijna profetische woorden op sociale media ontwikkelde, oogstte grote belangstelling van mondiale media.
The Guardian schreef: “Rivalen reageren op het aanbod van president om opzij te stappen als het land ‘genoeg’ zegt in juni verkiezingen.” Het artikel stelde dat een half miljoen mensen gistermiddag alleen al de hashtag “tamam” deelden.

De Franse Europe1-radio zei: “Turkse internetgebruikers zeggen ‘genoeg’ tegen Erdoğan en de opmerkingen van Erdogan zetten het podium voor deze berichten.

Bevrijdingskrant had dezelfde kop en deelde een karikatuur van Iad Tawil die een spook tekende met het woord “tamam” erop die achter Erdoğan aan zit.

Het artikel in de New York Times (NYT) zei dat na de opmerkingen van Erdogan  grote groepen mensen de hashtag deelden, inclusief oppositiekandidaten. Het artikel stelde ook dat de verkiezingen van 24 juni erg belangrijk zijn, omdat wijzigingen in het systeem achteraf worden doorgevoerd.

Het meertalige Euronews-netwerk leidde het verhaal met de titel: “Ik zal een stap opzij zetten wanneer Turkije ‘genoeg’ zegt, zegt Erdogan. Twitter reageert “en zei dat de supporters van Erdogan de hashtag” devam “(” doorgaan “) als antwoord zijn gestart.

Duitse media benadrukten ook dat de berichten onmiddellijk na de opmerkingen van Erdogan zijn gestart. De Deutsche Welle-radio wees op de twitteroorlog tussen anti- en pro-Erdoğan-groepen.

In de Oostenrijkse krant Der Standard stond een artikel dat de “TAMAM İnşallah” (“GENOEG met God’s wil”) gebruikte.

The Times of Israel had de titel: “Turkse internetgebruikers zeggen ‘genoeg’ tegen Erdoğan.