Damaged buildings are pictured during a sandstorm in the Douma neighborhood of Damascus, Syria September 7, 2015. A heavy sandstorm swept across parts of the Middle East on Tuesday, hospitalising scores of people in Lebanon and disrupting air strikes and fighting in neighbouring Syria. Clouds of dust also engulfed Israel, Jordan and Cyprus where aircraft were diverted to Paphos from Larnaca airport as visibility fell to 500 metres. REUTERS/Bassam Khabieh

Israël voert luchtaanvallen uit op doelen in Syrië

Het Syrische regime heeft aangekondigd dat Israël een sector in de buurt van Damascus heeft gebombardeerd. Human Rights Watch zei dat 9 pro-regime-soldaten zijn gedood.

De aanval kwam kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran.

De Israëlische raketten waren gericht op een wapenmagazijn dat toebehoorde aan de Iraanse revolutionaire garde. De basis zou toebehoren tot Hezbollah en Iran, bondgenoten van Assad, en als wapenarsenaal gebruikt worden.

Volgens de officiële verklaring van het Syrische regime zijn er geen slachtoffers, maar de in Londen gevestigde Syrian Human Rights Watch-organisatie heeft aangekondigd dat 9 soldaten van het regime hun leven hebben verloren.

Vóór de aanval had het bevel van de Syrische luchtmacht aangekondigd dat ze 2 Israëlische raketten onderschepten.

De Syrische staatstelevisie heeft beelden uitgezonden die de vlammen laten zien die zijn veroorzaakt door de vernietiging van de raketten.

Israël heeft geen commentaar gegeven op deze informatie uit Syrië. De regering van Tel Aviv beweerde dat Iran een potentiële aanval zou kunnen plegen en hebben hun troepen bij de Golan Hoogten opgedragen om schuilkelders te realiseren en in hoogste staat van paraatheid te staan.

Dit is niet de eerste keer dat Israël zich richt op deze sector in het zuidwesten van Damascus. In december werden verschillende militaire posities gebombardeerd, waaronder een wapenmagazijn.

Dit is niet de eerste keer dat Israël zich richt op deze sector in het zuidwesten van Damascus. In december werden verschillende militaire posities gebombardeerd, waaronder een wapenmagazijn.

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, had een verklaring afgelegd op 26 april en dreigde dat zij de pogingen van Iran om de militaire troepen in Syrië te vestigen zouden aanpakken, te beginnen met de Golan-regio die een grens met Israël deelt. Drie dagen na deze verklaring waren ten minste 26 mensen (de meesten van hen Iraniërs) gedood bij raketaanvallen tegen Syrië.