Herdenking van Iraanse executie vijf Koerdische activisten

Op 9 mei 2010 werden vijf Koerden geëxecuteerd in Iran. Net als veel andere politieke gevangenen, werden ze beschuldigd van “vijanden van Allah” te zijn. “Oppositie tegen het Iraanse regime wordt door het regime geïnterpreteerd als” oppositie tegen Allah “Het regime identificeert zichzelf met ” Allah “.

Shirin Elemhuli, Ferzad Kemanger, Ali Heyderiyan, Ferhad Wekili en Mehdi Eslamiyan. De eerste vier werden ervan beschuldigd lid te zijn van PJAK. De vijfde van het lid zijn van de “Assemblee van het koninkrijk van Iran” (pro-monarchie).

Shirin Elemhuli was een activist, een revolutionair. Kemanger, Heyderiyan en Wekili waren leraren. Er was geen tastbaar bewijs tegen hen, maar het duurde een paar minuten om de beslissing te nemen en de executies uit te voeren.

Net als veel andere politieke gevangenen, werden ze beschuldigd van “vijanden van Allah” te zijn. “Oppositie tegen het Iraanse regime wordt door het regime geïnterpreteerd als” oppositie tegen Allah “Het regime identificeert zichzelf met” Allah “.

In de ochtend van 9 mei 2010 werden vijf gevangenen geëxecuteerd in de Evin-gevangenis. Vóór deze executies waren er anderen geweest. Na hen kwam er meer.

Iran is een van de landen met het hoogste aantal executies ter wereld.

Elemhuli was 28 jaar oud. In de brief die ze een paar dagen voor haar executie schreef, wees ze op de onwettigheid van deze beslissing en zei dat het een politieke beslissing was.

“Vandaag 2 mei 2010, namen ze me mee terug naar het verhoor …”, was het begin van de brief.

‘Een van de ondervragers vertelde me:’ We hebben je vorig jaar laten gaan, maar je familie heeft niet met ons meegewerkt. ‘ Met andere woorden, ik word gegijzeld en ze zullen me niet laten gaan totdat ze krijgen wat ze willen. Dit betekent dat ze me als een gevangene zullen houden of dat ze me zullen ophangen, maar ze zullen me nooit laten gaan “.

Deze brief is vier dagen vóór de uitvoering geschreven. Schrijvend over de drie jaar die ze in de gevangenis had doorgebracht, merkte Elemhuli op dat ze niet eens toestemming kreeg om een ​​advocaat te hebben om haar te verdedigen. De samenvatting van haar leven in de gevangenis kan in twee woorden worden verteld: “Marteling en wreedheid.”

Elemhuli die dagenlang gefolterd werd, schreef: “Ik ging door dagen van pijn door de handen van strijdkrachten. Waarom hebben ze me gearresteerd of waarom zouden ze me ophangen? Omdat ik een Koerdische ben? Ik ben als Koerd geboren en omdat ik een Koerdische ben, ben ik gemarteld en geslagen “.

De Iraanse autoriteiten wilden dat Elemhuli haar Koerdische identiteit zou ontkennen. Elemhuli’s antwoord was duidelijk: “Als ik zoiets doe, zal ik in wezen mezelf ontkennen. Mijn taal is Koerdisch. Ik ben opgegroeid met Koerdisch. Maar ze staan ​​me niet toe om in mijn eigen taal te spreken of te schrijven “.

Terwijl Elemhuli de officier van justitie en de rechter aansprak, benadrukte ze de illegaliteit van het hele proces: “Omdat ik niet zo goed Perzisch spreek, heb je mijn verklaringen in mijn eigen taal overgenomen en begrijp je niet wat ik zei en wat ik je vertelde.”

De brief ging als volgt verder:

“De marteling die je me oplegde, is de nachtmerrie van mijn nachten, de pijnen en het lijden van mijn dagen … Ik heb last van hoofdpijn vanwege de klappen die ik tijdens het verhoor kreeg. Er zijn dagen dat ik gewoon bewusteloos zak dus is de hoofdpijn, ik kan niet begrijpen wat er gaande is en om me heen en ik kan urenlang niet naar mijn zin komen. Een ander geschenk dat je me hebt gegeven als gevolg van marteling is dat ik bijna helemaal blind ben, omdat ik problemen met het gezichtsvermogen had en je me geen behandeling gaf “.

“Ik weet dat wat je mij en mijn familie hebt aangedaan, niet alleen aan ons is gedaan, je hebt deze martelingen ook op Zeyneb Jalaliyan, Rûnak Sefazade en vele andere Koerdische jongeren uitgevoerd, want dagenlang hebben oudere Koerdische moeders gewacht om hun kinderen te zien. Elke keer als de telefoon overgaat, zijn ze bang over wat voor slecht nieuws er zal komen. Zijn mijn kinderen opgehangen, vragen ze zich af?

Een lange tijd later, een paar dagen voor 2 mei 2010, brachten ze me opnieuw naar afdeling 209 in de Evin-gevangenis voor het verhoor en herhaalden hun ongegronde beschuldigingen. Ze wilden dat ik met hen samenwerkte en zij zeiden dat ze de doodstraf zouden annuleren. Het was zinloos. Daarom had ik niets te zeggen behalve wat ik in de rechtszaal zei. Uiteindelijk wilden ze dat ik herhaal wat ze zeiden voor de camera’s. Maar ik accepteerde het niet. Dus zeiden ze: ‘We kwamen tot dit punt omdat we je wilden helpen, maar je familie heeft ons niet geholpen’. De functionaris zei dat ze me dan zouden executeren “.

Schuldig omdat ze Koerdische leraren waren

Ferzad Kemanger, Ferhad Wekili en Eli Heyderiyan werden samen gearresteerd in 2006. Kemanger was de woordvoerder van de Koerdische lerarenvereniging. In 2008 werden ze ter dood veroordeeld. Het duurde slechts zeven minuten om ze te vonnissen. Kemanger was 33 jaar oud. In afwachting van zijn executie in Teheran, schreef hij een brief:

“Ik zit al maanden in de gevangenis”, zei Kemanger. Ze konden deze liefde niet verpletteren. Hij wist dat de ‘Iraanse gerechtigheid’ zijn leven zal kosten. Hij had een groot hart.

Kemanger schreef:

“De gevangenis moest mijn wil, mijn liefde en mijn menselijkheid breken, ik werd in een kleine ruimte omringd door muren gevangen gehouden, ze dachten dat ze mij van mijn geliefden zouden wegnemen. Maar ik reisde elke dag vanuit het kleine raam van de cel, en reisde naar verre plaatsen. De gevangenis verdiept onze banden met elkaar. De duisternis in de gevangenis moest de zon en het licht uit de geest wegvagen, maar ik was getuige van de groei van zwart-witte magneten in duisternis en stilte.

(…) Op een dag werd ik gestigmatiseerd als “kafir” omdat ze zeiden dat ik in oorlog was met “Allah”. Ik wil dat mijn hart wordt gedoneerd aan een kind met alle liefde en mededogen erin. Het maakt niet uit waar het vandaan komt; een kind op de Kaaron-banken, op de hellingen van de Sabalaanberg, aan de randen van de oostelijke Sahara, of kijkend naar de zonsopgang vanaf het Zagros-gebergte. Ik wil alleen maar weten dat mijn hart zal blijven kloppen in de borst van een kind. Welke taal je ook spreekt, laat mijn hart kloppen in de borst van iemand anders “.

Vóór de executie van deze vijf politieke gevangenen had een andere executie een enorme impact op mensen: die activist en filmregisseur Ihsan Fetahiyan.

De Koerdische activist Fethahiyan schreef een brief op 11 november 2009, tijdens het wachten op executie in de Sine Gevangenis. Hij schreef:

“Ik ben nog nooit bang geweest voor de dood, ik ben vandaag niet bang voor , ik voel de nieuwsgierige en eerlijke aanwezigheid van de dood in mijn leven, ik wilde altijd de de smaak ervan proeven, de dood werd de oudste metgezel van deze wereld. Ik wil niet specifiek praten over de dood, ik wil de aandacht vestigen op de problemen erachter. Als vandaag de dag de doodstraf is voor wie op zoek is naar vrijheid en rechtvaardigheid, hoe kan men dan zijn eigen lot vrezen? Degenen van ons die door ‘hen ter dood zijn veroordeeld’ ‘zijn alleen schuldig aan het proberen om een betere en rechtvaardigere wereld te maken. Zijn ze zich bewust van deze actie van hen?’