Duitsland bewapend Turkse marine

De Duitse regering heeft toestemming gegeven voor de export van onderdelen voor de vervaardiging van onderzeeërs voor de Turkse marine. De toelating kwam als onderdeel van het antwoord op een onderzoek van Sevim Dağdelen, parlementslid van Die Linke.

Volgens DW heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken verklaard dat de onderdelen die moeten worden gebruikt voor de vervaardiging van onderzeeërs voor de Turkse marine door staalproducent ThyssenKrupp vorig jaar waren goedgekeurd. ThyssenKrupp staat bekend als een van de grootste staalfabrikanten ter wereld.

Het antwoord van het ministerie omvatte details over de goedkeuring in 2017 van de export van drukmeters, onderzeese detectoronderdelen en onderzeeër luisterapparatuur, evenals kabels voor gebruik in reddingssystemen.

De onderdelen die worden geëxporteerd door het Duitse bedrijf ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) zullen worden gebruikt voor de vervaardiging van zes onderzeeërs voor de Turkse marine. TKMS had toestemming gekregen om de onderzeeërs in 2009 te bouwen.

Volgens de reactie van het ministerie was de bouw van onderzeeërs gestart in 2015, 2016 en 2017, met één onderzeeër per jaar. De Duitse overheid heeft in 2011 exportgaranties van ongeveer 2.500 miljoen euro voor dit project aanvaard.

Sevim Dağdelen van Die Linke protesteerde tegen de Duitse regering die “de voortdurende bewapening van de Turkse marine” goedkeurde en zei dat het “volkomen onverantwoordelijk” was.

Dağdelen: “Deze export door Duitsland aan Turkije is geschikt voor gebruik als militaire onderzeeërs als onderdeel van de agressieve beleid van Turkije in de Middellandse Zee.”

De Duitse regering wordt sterk bekritiseerd voor hun steun aan de oorlog van de Turkse staat tegen de Koerden. De steun van Duitsland voor Turkije op het gebied van militaire technologie, ook in tijden van intensieve oorlog en onderdrukking, is aanleiding voor intense protesten.

Recentelijk is gebleken dat dat hun militaire en commerciële deals voortduurden nadat de invasie-aanvallen tegen Afrin op 20 januari waren begonnen. Er waren landelijke protesten tegen de door Duitsland gefabriceerde en geëxporteerde wapens, waaronder tanks die werden gebruikt bij misdaden tegen het Koerdische volk. De basiseis in deze protesten was om de wapenexport naar Turkije te stoppen.