Muurschildering in solidariteit met YPJ in Hamburg: Solidariteit is een wapen

Een nieuwe muurschildering werd onthuld in de Hafenstraße in Hamburg. Een enorm symbool van de YPJ, de vrouwenverdedigingseenheden van Rojava,werd op een van de huizen geschilderd.

Een nieuwe muurschildering werd onthuld in de Hafenstraße in Hamburg. Een enorm symbool van de YPJ, de vrouwenverdedigingseenheden van Rojava, was geschilderd op een van de huizen.
Het symbool van de YPJ, de vrouwenverdedigingseenheden van Rojava, is versierd in een van de huizen aan de Hafenstraße, het zogenaamde blok van zes. De inwoners van Hafenstraße willen hun solidariteit betuigen met de vervolging van de Koerdische beweging in de Bondsrepubliek, evenals hun respect aan de gevechten in Afrin en Rojava.

Op vrijdag werd een steiger opgezet om het schilderwerk uit te voeren. Op zaterdag werd de muurschildering geschilderd en maandagochtend werd de nieuwe muurschildering onthuld en werd de steiger gedemonteerd.

Vooral de aanval op de Mesopotamische uitgeverij (Mezopotmamien Verlag) in Neuss was de aanzet voor de solidariteitsactie, aldus een van de bewoners. De Bondsrepubliek steunde het fascisme en de culturele vernietiging in Koerdistan, legde hij uit.

Al in 1994 werd de gevel van een ander huis aan de Hafenstraße 116 beschilderd met de ERNK-vlag, de huidige PKK-vlag, uit protest tegen het verbod op Koerdische organisaties in 1993 en de moord op de Koerdische tiener Halim Dener. In die tijd werd de gevel geschilderd kort voor de komst van de koningin Elizabeth, een toeristisch evenement dat tienduizenden bezoekers trok. De politie kon geen actie ondernemen vanwege de vele toeristen, maar kwam kort daarna om het hele symbool over te schilderen met zwarte teerverf.

Over een paar dagen is er het jubileum van de haven net om de hoek. 25 jaar later zijn de bomen voor de huizen veel groter dan in 1994, maar veel bezoekers willen nog steeds de muurschildering zien.

Vandaag de dag is de wettelijke basis anders, de huizen behoren tot een coöperatie en zonder een wettelijke basis kunnen de gevels vandaag niet door de politie worden overgeschilderd, “zei de bewoner.

Verklaring van de bewoners

De verklaring luidt als volgt:

Solidariteit is een wapen!

Afrin – Rojava – een zeldzame plaats in het oorlogsgebied

We hebben onze zuidgevel ontworpen met een symbool van de Vrouwenverdedigingseenheden (YPJ) in Syrisch Koerdistan. Dit drukt onze woede uit over de staatsrepressie van de Koerdische beweging in Duitsland.

Een poging tot zelfbestuur en een coëxistentie van volkeren en bevolkingsgroepen is sinds januari 2018 in Afrin onderdrukt door het Turkse leger en hun islamistische aanhangers. Veel mensen – burgers en vechters – hebben zich verzet tegen deze poging. Meer mensen werden onderdrukt of vluchtten voor het Turkse leger.

Het Turkse leger is op de hoogte gebracht dat het de federale regering en andere NAVO-landen gebruikt, evenals de goedkeuring van Rusland. In de Bondsrepubliek Duitsland kunt u de symbolen van Koerdisch zelfbestuur in Noord-Syrië vinden onder algemene verdenking van het PKK-verbod. Daarom zijn en worden protest en solidariteit belemmerd en gemuilkorfd. Tijdens demonstraties worden vlaggen en posters met symbolen van de YPG in beslag genomen. Appartementen en winkels met pro-Koerdische verklaringen worden doorzocht. Koerdische literatuur en fonogrammen worden ook geconfisqueerd.

Vrijheid van meningsuiting en vergadering zijn uiteraard niet vanzelfsprekend als het gaat om post-koloniale soevereiniteit, wapenuitvoer, staatsbeginselen en transacties tussen de EU en Turkije.

We hebben onze gevel ontworpen met een symbool dat soms meer, soms minder, een reden is voor inbeslagnemingen, politieoperaties en onderzoeken. De politie heeft al een aanfluiting gemaakt met hun “Soko – muur en verf”. Het verbod op de PKK helpt niemand behalve president Erdogan. De hypocrisie van het buitenlands beleid van de federale overheid en haar omgang met Turkije stuit vele mensen hier tegen de borst.

In het noorden van Syrië heeft de Koerdische bevolking van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar eigen zelfbestuur op te bouwen, civiele structuren te versterken en emancipatieprojecten te starten. Vrouwen maken steeds vaker van de gelegenheid gebruik om zelf hun levenssituatie vorm te geven – ver voorbij het conventionele kader. Veel vrouwen kunnen nu helpen om sociale buurten, economische ontwikkelingen en sociale samenwerking te definiëren. We hebben het over vrouwenpercentages van 40% die deze inspanningen verrichten, dit wordt zelfs niet gerealiseerd in de Bondsrepubliek.

Te midden van de ineenstorting van de postkoloniale orde en de fronten in het Midden- en Nabije Oosten, is dit geen proces zonder conflicten. Helaas, de mogelijkheid om een ​​burgeroorlog, militaire logica en economische misère uit te voeren. Maar zijn leven in eigen handen nemen is een motief waar veel dingen mee kunnen beginnen.

Afrin wordt geofferd op het altaar van geopolitieke belangen.

Vandaag staat de situatie in Koerdisch Syrië centraal op deze muur. Morgen spreken we ons uit op een andere muur, en willen we het hebben over de raciale profilering van de politie van Hamburg rond onze huizen en racistische moorden in dat republiek. Het is nodig en er zijn nog steeds veel muren om te schilderen.

Gebruik je muur. Laat de kleuren vloeien.

Huurders van St. Pauli-Hafenstr.