KCK: Geef de democratie een kans in de verkiezing van 24 juni

“HDP biedt de mogelijkheid om een alternatief te bouwen voor de fascistische AKP-MHP-alliantie.”

Mustafa Karasu, Lid van de uitvoerende Raad van de Vereniging der Gemeenschappen in Koerdistan (KCK) schreef een artikel voor de krant Yeni Özgür Politika en beoordeelde de snelle verkiezingen van 24 juni en het belang van het succes van HDP.

We publiceren de Nederlandse versie van het artikel hieronder:

“Op 24 juni zal Turkije naar de stembus gaan om zowel het parlement als de nieuwe president te kiezen.

Deze verkiezingen waren gepland in een poging het AKP-MHP-fascisme te legitimeren.

Er zal geen verandering zijn in het beleid van de AKP-MHP-regering. Tayyip Erdogan zal, als hij opnieuw tot president wordt gekozen, zijn fascistische heerschappij voortzetten met de AKP-MHP-alliantie die gewelddadiger zal zijn dan de oude dagen van oorlog.

Zelfs het chauvinisme van vóór de uitverkiezing onthult nieuwe slagvelden.

Koerden in Turkije leiden momenteel diegenen die de fascistische genocide willen verslaan. Het gevaar van genocide geldt voor alle verschillende identiteiten telkens wanneer de religie wordt gepolijst met het nationalisme. Wanneer het fundamentalisme van religie en nationalisme elkaar ontmoeten in Turkije, is dit zeker de geboorte van genocide.

Degenen die achterdochtig zijn, begrijpen het karakter van de Turkse staat niet en begrijpen ook niet wat religieus nationalisme betekent!

Vanuit ons perspectief is er ongetwijfeld een fascistische macht in Turkije. Op 24 juni zullen we, als we de verkiezingsuitslagen kennen, weten of de bevolking van Turkije de voorwaarden van dit fascisme goedkeuren of niet.

Het is duidelijk dat één verkiezingsuitslag een veranderde politieke mentaliteit en begrip in Turkije niet zal veranderen. Als de bestaande AKP-MHP-fascistische regering echter niet wordt beloond tijdens de verkiezingen, zal dit positieve resultaten opleveren voor wat betreft de strijd van de democratische krachten.

Maar net als in de afgelopen jaren moeten we niet de fout maken om de strijd uitsluitend te richten op het winnen van de verkiezingen. Als we 60 à 70 parlementsleden sturen, zou het een vergissing zijn om te denken dat Turkije gedemocratiseerd zal worden.

In een echt democratisch land zijn verkiezingen natuurlijk een belangrijke manier om problemen op te lossen. Echter, het toepassen van hetzelfde begrip van de verkiezingen voor landen die niet gedemocratiseerd zijn, bedriegt alleen zichzelf. Turkije heeft een geschiedenis van een meerpartijenstelsel, zelfs als gevolg van ontwikkelingen in de buitenwereld. Waarom is het  tweepartijenstelsel zo belangrijk? Men moet zich ervan bewust zijn dat de steun voor het Koerdische volkerenmoordbeleid wordt gehandhaafd.

Het lijdt geen twijfel dat constituties en wetten formele teksten zijn. Maar het zijn de eerste documenten die worden bekeken als we het hebben over democratisering van een land.

Het is duidelijk dat de strijd voor democratisering moeilijk zal zijn, vooral als het gaat om de Koerdische kwestie. De afgelopen 40 jaar van strijd hebben dit keer op keer bewezen.

Het punt hier is dat terwijl we niet zeggen dat de verkiezingen van 24 juni niet belangrijk zijn, we tegelijkertijd willen zeggen dat ze niet moeten worden overschat.

Ongetwijfeld heeft deze strijd voor een democratische revolutie bijgedragen tot de democratisering in Turkije, het heeft de strijdmogelijkheden vergroot. Maar we kunnen Turkije niet zien als een democratisch land.

Dus deze verkiezingen moeten worden gezien als een van de democratische strijdplatforms die ontstonden door de strijd voor democratie.

Dit AKP-MHP-fascistische regime maakt gebruik van zo’n verkiezing om zichzelf legitimiteit te verschaffen. Het is zo zwak dat het niet in staat is gebleken om binnenlands en buitenlands beleid uit te voeren. In dit opzicht wil het legitimiteit opbouwen met deze verkiezing door alle mogelijkheden te benutten. Het moet dit doen.

Democratische krachten zouden daarom deze verkiezingen moeten transformeren in een proces en een platform voor democratie, strijd.

Deze verkiezing zou als een boemerang moeten werken voor de fascistische alliantie.

Omdat er hoe dan ook geen democratiseringsmentaliteit en -politiek bestaat, is gekozen voor zware strijd tegen het Koerdische volk en de krachten van de democratie.

Dit is vele malen herhaald door de leider Apo in 2013 en 2014. Leider Apo legde de optie van democratisering op, maar de huidige politieke partijen en de staat hadden niet zo’n mentaliteit, dus de oorlogsoptie had de voorkeur.

De krachten van de democratie moeten deze verkiezing als een strijd beschouwen. Als je de verkiezingen op deze manier bekijkt, krijgt het betekenis en wordt het een basis en ontwikkeling in de richting van democratisering. Het sturen van afgevaardigden in het parlement is op zich geen succes. Natuurlijk zijn parlementen de instellingen waarin de strijd van het volk weerspiegeld wordt. Maar politieke vertegenwoordiging in het parlement betekent alleen een stap naar democratisering als deze wordt voltooid door de georganiseerde samenleving.

In de wereld zijn alle democratieën opgestaan door spanningen. Democratie is altijd geëvolueerd door een veelzijdige strijd tussen een georganiseerde democratische samenleving en de staat. Dus het ontwikkelde zich uit spanning. Deze spanning duurt voort totdat een volledige democratie tot stand is gebracht en het volk echte macht krijgen. Terwijl deze spanning voortduurt in de vorm van gewapende conflicten in fascistische, despotische en oligarchische landen, ontstaat in landen met een zekere democratisering een oppositie die plaats maakt voor verschillende vormen van gezonde spanningen.

De HDP en andere democratische krachten zullen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de toekomst van Turkije. Het democratiseringsproject is het grootste project. Dit is een economisch, sociaal en politiek, cultureel en diplomatiek project, evenals een politiek, sociaal, economisch, cultureel, juridisch project.

Er is behoefte aan een alliantie. Dit is de alliantie van Koerden en alle democratische krachten. Ongetwijfeld vormden de Koerdische en democratische krachten een strategische alliantie binnen de HDP. Een paar Koerdische en sommige democratische krachten zitten echter niet in de HDP.

We kunnen niet toestaan dat de AKP-MHP-fascistische alliantie opnieuw zal winnen op 24 juni. Daarom is het belangrijk dat de HDP de drempel overschrijdt. Als dit niet zou gebeuren, zullen alle democratische krachten verliezen.

De HDP-kandidaat zou naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen moeten gaan. De volkeren van Turkije moeten het meeste halen uit deze democratische kans en zich ontdoen van de AKP-MHP-fascistische alliantie. ”