AKP’s kindsoldaten schandaal weer gezien in Zwitserland

Wederom een van de zogenaamde “toneelstukken” van de AKP waarbij kinderen worden gebruikt voor nationalistische en religieuze propaganda, werd in Zwitserland opgevoerd met directe steun van de ambassade.

Op beeldmateriaal dat werd gepubliceerd door de prominente Zwitserse krant Blick, kunnen kinderen worden aanschouwd in barbaarse scènes van de oorlog in Uttwill in het kanton Thurgau.

6 jaar oude kinderen doden elkaar in het nationalistische ‘ spel’

Volgens de krant organiseerde een Turkse familievereniging op 25 maart een ‘drama-avond’ in een theater in St. Gallen. Een Turkse school genaamd Romanshorn gebruikte 6-jarigen in het toneelstuk waar de kinderen scènes uit oorlogen naspeelden.

De kinderen speelden naar verluidt een scène uit de Çanakkale-oorlog in het toneelstuk gesponsord door de Turkse ambassade in Bern, schreef Blick en verklaarden dat er diplomatieke gasten uit Ankara aanwezig waren in de eerste rijen. Honderden volwassenen maakten opnames met hun telefoon van de racistische propaganda.

Oorlogsspellen in les “Cultuur en Taal Thuisland “

Blick wees er ook op dat de kinderen die voor de Erdogan-nationalistische propaganda werden gebruikt het stuk zogenaamd voor een ‘klas’ zouden doen.

Het toneelspel was georganiseerd voor de klas “Cultuur en Taal Thuisland’. Het artikel van de de krant Blick houdt in dat overheidsfunctionarissen zwijgen ondanks dergelijke gewelddadige propaganda die plaatsvindt in Zwitserland, en zegt dat de ‘les’ wordt gegeven in overeenstemming met het curriculum en de leraren die door Ankara zijn gestuurd.

De krant interviewde de openbare onderwijsofficier van het St. Gallen-kanton Alexander Kummer, die zei dat ze zich niet bewust waren van het barbaarse spel van de AKP, maar voegde eraan toe dat de “Cultuur en Taal Thuisland” (HSK in het Duits), naast de taallessen doorgaans wordt onderwezen in de klassen.

Turkse ambtenaar : het gaat te ver maar onderneemt geen actie

Blick wees erop dat de ambassade van Bern de vragen van de krant niet beantwoordde en voegde eraan toe dat er alleen een reactie kwam van Nazım Nacalkan, die de HSK-klassen coördineert in de naam van de ambassade.

Nacalkan was het ermee eens dat “het een beetje te ver ging”, maar betoogde nog steeds dat de kinderen “gewoon een historische gebeurtenis naspeelden”.

De verslaggever van Blick vermeldde dat meer dan 100.00 mensen stierven in de Çanakkale Oorlog, het historische evenement in kwestie.

Turkije-expert Ismail Kupeli sprak met Blick en wees erop dat kinderen bewust zijn gekozen voor dit soort nationalistische propaganda: “Ze willen zelfs de kinderen ideologisch indoctrineren en in lijn brengen.”

Turkse Stichting voor Religieuze Zaken in Zwitserland organiseert vaker kinderen voor dit soort toneelspellen

Dergelijke toneelstukken worden rechtstreeks door de ambassade gesponsord voor de AKP-propaganda van de Turkse school, en kinderen worden gebruikt in deze toneelstukken die worden opgevoerd in vele andere kantons.

Volgens Blick organiseerde de Turkse Stichting voor Religieuze Zaken in Zwitserland (IDTV) een vergelijkbaar toneelstuk op 18 maart. IDTV had ook kinderen gebruikt in een ander evenement georganiseerd in Biberist in het kanton Solothurn.

Parallellen tussen de oorlog en het anti-Koerden sentiment

Het artikel van de krant bekritiseerde scherp het Zwitserse onderwijssysteem dat werd gebruikt voor toneelstukken opgevoerd door AKP-propagandisten, en wees erop dat ondanks de historische inhoud van het stuk parallellen worden getrokken tussen de oorlog en de huidige gebeurtenissen / anti-Koerdische sentimenten in Koerdistan en de invasie van Afrin.

Onderwijsinstellingen moeten actie ondernemen

Integratie-expert van het kanton van Basel, Thomas Kessler, verklaarde dat Erdoğan in staat is alles voor zijn propaganda te doen. Kessler zei dat Erdoğan niet geïnteresseerd is in de mensen van de Turkse integratie in Swtizerland en voegde eraan toe: “Integendeel, het enige wat hij wil is een nationalistische en fundamentalistische mobilisatie.”

Kessler verklaarde ook dat de HSK-lessen (Cultuur en Taal Thuisland) aangeboden door Zwitserse kantons voor studenten van buitenlandse origine normaal gericht zijn op het ‘bouwen van bruggen’, maar de huidige situatie is precies het tegenovergestelde. Kessler zei: “Deze klassen creëren parallelle samenlevingen. Geschiedenisklassen worden omgezet in propaganda. “Kessler riep de Zwitserse onderwijsautoriteiten op actie te ondernemen.

Recentelijk is aan het licht gekomen dat DİTİB (onder het Directoraat Religieuze zaken in Turkije – waar Diyanet in Nederland ook onder valt) toneelstukken voor kinderen in Duitsland en Oostenrijk had georganiseerd, waar de kinderen eigenlijk oorlogsgames speelden onder het mom van drama. DİTİB staat in beide landen op de publieke agenda voor spionageactiviteit, terwijl bekend is dat de nationalistisch-fundamentalistische propaganda in Zwitserland andere vormen aanneemt dan in andere landen.