Proces tegen krant Ozgür Gündem uitgesteld – Turkije

Een proces tegen Eren Keskin en 8 andere mensen in de zaak Özgür Gündem is verdaagd.

Het proces tegen 9 schrijvers en werknemers van de krant Özgür Gündem vond maandag plaats in het Hof nr. 14 voor zware strafzaken in Istanbul.

Voor de rechter verschenen Reyhan Çapan, Eren Keskin, Ayşe Batumlu, Nuray Özdoğan, Ayşe Berktay, Reyhan Hacıoğlu, Celalettin Can, Hüseyin Aykol en Filiz Koçali.

Velen woonden de hoorzitting bij, waaronder Özcan Kılıç, advocaat voor de krant, de Co-woordvoerder van het Libertaire Advocaten ‘(ÖHP) Serhat Çakmak en vele advocaten.

Filiz Kerestecioğlu, Voorzitter van de Democratische Volkspartij(HDP, Reporters Zonder Grenzen (RSF) -vertegenwoordiger Erol Önderoğlu, maatschappelijke organisaties, mensenrechtenorganisatie IHD en vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisatie van Turkije (TIHV), Voorzitter van de Pers Unie DISK, Faruk Eren en veel journalisten waren aanwezig op de hoorzitting.

Advocaat Özcan Kılıç zei: “Deze rechtszaak heeft geen wettelijke rechtvaardiging”. Hij eiste dat de zaak zou worden samengevoegd met de “Özgür Gündem rechtzaak” bij het 23ste Hoge Strafhof van Istanbul.

Keskin: Onze verdediging zal doorgaan

Advocaat en redacteur Eren Keskin zei: “Ik ben 30 jaar lang een mensenrechtenadvocaat geweest en verdedig de vrijheid van meningsuiting sinds vele jaren. Ik ben nu covoorzitter van de mensenrechtenorganisatie. De krant Özgür Gündem heeft ervaring met mensenrechten. De medewerkers zijn gedood en ze zijn gesloten, daarom heb ik geaccepteerd mijn naam erop te zetten. Ik word berecht in een andere rechtbank en ze vragen een levenslange gevangenisstraf. Iets ondenkbaar voor mij. Ik ga niet naar het buitenland. Ik vermeld dit specifiek. De wetten moeten veranderen, Erdogan zei gisteren dat het EU-proces wordt voortgezet. Als dit het geval is, moeten deze wetten worden gewijzigd “.

Zaak uitgesteld tot 9 september

Rekening houdend met het feit dat de advocaten tijd eisten om hun verdediging tegen de aanklacht voor te bereiden, verdaagde de rechtbank het proces tot 9 juli.

De rechtbank besloot ook om het verzoek om dit proces samen te voegen met het hoofdonderzoek “Özgür Gündem” af te wijzen.

Gevangenisstraf vereist

Andere verdachten Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başar, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehim Isik en Öncü Akgül zijn beschuldigd van “propaganda voor een illegale organisatie” voor hun campagne ‘Wake voor de Raad van Bestuur.’

De officier van justitie eiste dat Hüseyin Aykol werd veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens “Het op frequente basis propaganda maken voor een illegale organisatie”.

Het verzoek voor Celal Başlangçç, Öncü Akgül, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, İhsan Çaralan, Fehim Isik, Celaleddin Can, Omer Ağın, Veysel Kemer, Dılşah Karakaya en Yüksel Oğuz is 7 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

Mehmet Şirin Taşdemir, die al in de gevangenis zit, zou geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid hebben.

De hoorzitting is uitgesteld tot 16 juli.