21.022 mensen gedood tijdens het werk gedurende AKP-regering

Ten minste 575 werknemers zijn sinds het begin van dit jaar overleden, terwijl meer dan 21.000 mensen het leven hebben verloren door moorden op de werkplek.

Volgens de Arbeiders Gezondheid en Werk Veiligheidsraad (İşçi Sağlı İş Güvenliği Meclisi – İSİG) zijn sinds het begin van dit jaar minstens 575 werknemers omgekomen, terwijl meer dan 21.000 mensen het leven hebben verloren door “moorden op de werkplek”.

Volgens het rapport van april hebben in een maand tijd tijd ten minste 177 werknemers het leven verloren in moorden op het werk.

Volgens de saldi van de maandelijkse İSİG-rapporten zijn minstens 144 werknemers omgekomen in januari 128 in februari en 126 in maart. Dit brengt het aantal werknemers dat in de laatste 4 maanden het leven liet tot 575.

ISIG heeft aangekondigd dat 10 van de werknemers die in april om het leven kwamen, vrouwen waren en 167 mannen, terwijl in de sectoren landbouw, textiel, onderwijs, kantoorwerk en onderwijs vrouwelijke werknemers werden gedood.

Het rapport maakt melding van 4 minderjarige werknemers, van wie er 2 onder de leeftijd van 14 waren.. 8 vluchtelingen / immigranten, 4 Afghanen, 3 Syrische en 1 Azerbeidzjaanse onderdanen, waren ook het slachtoffer van moorden op de werkplek.

Uit het rapport bleek dat de sterfgevallen het meest voorkwamen in de sectoren landbouw, bouw, handel / kantoren, vervoer, gemeentewerk, energie en gezondheidszorg. De steden met de meeste moorden op de werkplek waren Istanbul, Kocaeli, Manisa, Gaziantep, Eskişehir, Izmir, Antalya, Aydın, Bursa en Denizli.

Slechts 1 van de gedoden was een vakbondslid. İSİG voegde daaraan toe: “Ondertussen zouden er andere vakbondswerkers kunnen zijn die hun leven verloren. We zien geen kans om hier duidelijke informatie over te verzamelen, aangezien de lidmaatschappen in vele gevallen slechts een papieren overeenkomst is, en veel vakbonden verdedigen niet de leden die zijn omgekomen.

İSİG verklaarde ook dat sinds november 2002, toen de AKP aan de macht kwam, er minstens 21.022 werknemers zijn omgekomen.