9e “Ereburger”-ceremonie voor Öcalan in Italië

Er werd een ceremonie gehouden door twee gemeenten voor het “ereburgerschap” van Abdullah Öcalan in het gemeenteraadsgebouw in Campobasso, Italië.

Afgelopen april hebben de Italiaanse gemeenteraad van Castel de Giudice onder de gemeente Isernia en de gemeenteraad van Castelbottaccio onder de gemeente Campobasso aangekondigd dat zij Öcalan een “ereburgerschap” toekennen. Vertegenwoordigers van lokale organisaties en verenigingen en burgemeesters namen deel aan de ceremonie in het gemeentelijk gebouw van Campobasso. Burgemeesters benadrukten in hun toespraken de strijd van Abdullah Öcalan voor vrede.

Öcalan de verzetsleider

In zijn toespraak zei Castelbottaccio burgemeester Dr. Nicola Marrone: “Toen we naar onze geschiedenis keken, hadden onze leiders ook een verzetslijn en vochten onze mensen partizanenoorlogen. Vandaag voeren de Koerdische bevolking zo’n weerstand. Mr Öcalan is de leider van dit verzet.”

Marrone verklaarde dat de strijd die wordt gevoerd door de Koerdische Volksleider Öcalan en het Koerdische volk moet worden gesteund en zei het volgende over de rol van Öcalan bij het tot stand brengen van vrede in het Midden-Oosten: “Behalve dat hij een verzetsleider was, heeft de heer Öcalan ook een project uitgevoerd gebaseerd op het gemeenschappelijke leven van alle mensen met de Rojava-revolutie in het bijzonder. Hij heeft een systeem gecreëerd dat de staat overstijgt met dit project.”

Steun voor vrede

De documenten van het Ereburgerschap, toegekend aan Abdullah Öcalan, zijn ontvangen door Mahmut Şakar van het Vrijheid Voor Öcalan Initiatief, die zei: “Mr. Öcalan wordt al 19 jaar onder isolatieomstandigheden gehouden. In deze 19 jaar heeft hij sinds 27 juli 2011 geen toestemming gekregen om zijn advocaten te ontmoeten en sinds 11 september 2016 hebben we niets meer van hem gehoord over zijn gezondheid of omstandigheden. Het Europees Comité ter preventie van foltering (CPT) ) en Europese landen hebben onvoldoende ondersteuning of inspanningen getoond voor deze kwestie.”

Şakar verklaarde dat het ereburgererschap toegekend aan Öcalan een steun voor vrede is.

Abdullah Öcalan heeft in Italië 9 keer de titel van ereburgerschap gekregen, door Campobasso en de provincies Castelbottaccio en Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano en Pinerolo.