ISIS mijnen doden vluchtelingen uit Afrin in Sheba

Heyva Sor a Kurd roept de internationale mijnopruimingsdiensten op om Shehba van de mijnen te ontruimen.

De bevolking die van Afrin naar Sheba vluchtte voor de aanslagen en moordpartijen van de Turkse staat en zijn milities is in levensgevaar als gevolg van ISIS-mijnen. Tot nu toe werden 14 mensen gedood en 38 anderen raakten gewond.

Volgens Emar Mihemed van de Koerdische Rode Halve Maan (Heyva Sor a Kurd) zijn 38 burgers gewond geraakt door ISIS-mijnen en zijn 14 mensen gedood sinds de evacuatie van burgers van Afrin naar Shehba. Aangezien er geen ziekenhuis in Shehba is, moeten de zwaargewonden naar Aleppo worden gebracht.

De reikwijdte van de ontmijningsteams is onvoldoende om de regio te beveiligen. Een gezin uit Qestel Cindo werd bijvoorbeeld gedood door een mijnexplosie met uitzondering van een driejarig kind.

Heyva Sor a Kurd roept de internationale mijnopruimingsdiensten op om Shehba van de mijnen te ontruimen. De mijnbouw van burgerlijke nederzettingen en landbouwgrond is een tactiek van ISIS, al-Nusra en andere salafistische milities. Deze tactiek is ook bekend uit andere regio’s in Rojava en Noord-Syrië en heeft al het leven van veel mensen opgeëist.