HDP nodigt waarnemers uit voor de verkiezingen – Turkije

“De verkiezingen van 24 juni zullen de toekomst van de democratie in Turkije bepalen”.

De afdeling Buitenlandse zaken van HDP heeft informatie in verschillende talen gepubliceerd om delegaties van waarnemers uit te nodigen voor de presidents- en algemene verkiezingen van 24 juni.

De informatie, ondertekend door de covoorzitters van HDP (Democratische Volkspartij) , Pervin Buldan en Sezer Temelli, herinnerde eraan dat de AKP-MHP alliantie heeft besloten om te pleiten voor vervroegde verkiezingen, 15 maanden vóór de oorspronkelijke datum, te midden van groeiende politieke instabiliteit en economische problemen. Tegelijkertijd zullen de verkiezingen worden gehouden onder de noodtoestand, hetgeen de normale ontwikkeling van het proces duidelijk zal voorkomen, vanwege de verschillende verboden die verbonden zijn aan de noodtoestand.

De toekomst van de democratie staat op het spel

De covoorzitters onderstreepten dat “de presidentsverkiezingen niet alleen bepalen wie Turkije de komende vijf jaar zal leiden, maar ook of voortbestaan van dit land een democratie zal zijn of niet. Sterker nog, democratie staat op het spel “.

Vooral na de couppoging van 15 juli 2016 heeft “de AKP-regeringspartij de toch al zwakke democratische instellingen geleidelijk vernietigd – zei de HDP – op weg naar een extreem autoritaire regering”.

In feite heeft de AKP de scheiding der machten vrijwel opgeheven. “Er is geen onafhankelijke rechterlijke macht – zeiden de HDP Co-voorzitters – en Erdogan heeft de controle over bijna alle media”.

Fraude en onregelmatigheden

De HDP herinnerde eraan dat eerdere verkiezingen zijn bevlekt door fraude en onregelmatigheden, zoals uiteengezet door de verschillende waarnemersdelegaties die het land eerder hebben bezocht.

De AKP-MHP-coalitie heeft onlangs een amendement op de kieswet aangenomen en daarmee effectief gelegaliseerd van wat voorheen als onregelmatigheden in het proces werd beschouwd. Bovendien heeft Erdogan de staatsgreep van 2016 gebruikt om de oppositie en alle sectoren binnen de samenleving die zijn beleid bekritiseerden te onderdrukken.

Duizenden zijn gearresteerd: democratisch gekozen parlementsleden en politici, vakbondsleden, academici, studenten, kunstenaars, journalisten, mensenrechtenverdedigers, leden van maatschappelijke organisaties.

Deze repressie heeft de HDP zwaar getroffen. Ondanks de repressie op 16 april 2017 heeft bijna de helft van de bevolking NEE gezegd in het referendum dat Erdogan wilde en won met een kleine marge.

Winnen is niet onmogelijk

Ondanks zulke zware omstandigheden wezen Buldan en Temelli erop dat Erdogan nog geen overwinning in zijn zak heeft. Sterker nog, ze zeiden: “winnen kan een enorme uitdaging zijn, maar is niet onmogelijk. Er is veel angst in Turkije, maar er is ook hoop en mensen strijden voor een democratische toekomst “.

De HDP-verklaring eindigt door een beroep te doen op binnen- en buitenlandse delegaties van waarnemers om op 24 juni in elke stad en dorp aanwezig te zijn.