Vrouw van Koerdische man die levend werd verbrand in Cizre vrijgelaten uit de gevangenis

Lütfiye Duymak, wiens man naast tientallen anderen levend werden verbrand tijdens het verzet tegen het zelfbestuur eind 2015, is vrijgelaten uit de gevangenis.

Lütfiye Duymak is moeder van vijf en een van haar kinderen is slechts drie jaar oud. Duymak, die in het district Cizre in Şırnak woont, werd op 26 maart vastgehouden en werd gevangen gezet na zes dagen in hechtenis. De vrouw wordt beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, PKK, op basis van getuigenverklaringen, een boek die werd gevonden in haar flat en de interviews die ze gaf over wat ze meemaakte tijdens het proces van vernietiging door staatstroepen drie jaar geleden.

De vrouw is gisteravond vrijgelaten uit Şırnak Gesloten Gevangenis T Type na goedkeuring van het bezwaar tegen haar gevangenisstraf.

De man van de vrouw, de 51-jarige Mahmut Duymak, werd samen met tientallen andere mensen levend verbrand tijdens het 79 dagen lange uitgaansverbod dat op 14 december 2015 in de wijk werd uitgeroepen.

Tijdens de aanvallen van de staatstroepen in 2015 verhuisde het gezin van Duymak van Cudi naar de buurt van Nur in Cizre, terwijl hij zijn leven riskeerde om de gewonden te redden als gevolg van de aanvallen.

Duymak was een van de tientallen die werden aangevallen door staatstroepen terwijl ze op weg waren naar de buurt Cudi om de lichamen te halen van inwoners die door staatstroepen waren gedood op 20 januari. De menigte werd vergezeld door Faysal Sarıyıldız, HDP Şırnak politicus en droeg witte vlaggen terwijl ze op weg waren naar Cudi buurt, maar werden gehinderd door staatstroepen die ondanks de witte vlag op hen vuurden, waardoor 3 van hen dood en 9 anderen gewond raakten, waaronder IMC TV cameraman Refik Tekin.

Duymak wist de aanval te overleven zonder een blessure op te lopen. Hij bleef later in de stad en steunde het volksverzet. Uiteindelijk ging hij samen met Ahmet Tunç naar de wijk Cudi en schuilde in een kelder, bekend als de ‘kelder van gruweldaden’, toen de agressie van Turkse troepen toenam.

Duymak sprak voor het bloedbad via de telefoon en uitte kritiek op de wereldwijde stilte over het bloedbad onder Turkse staatsstrijdkrachten; “Waar is de mensheid? Welk antwoord zullen de mensen hierop geven? Zullen zij rekenschap afleggen voor onze dode lichamen? Schande voor de mensheid die momenteel wordt gedood door scherpschutters, tanks, artillerie in Cizre. Het is nu genoeg. De situatie hier moet worden geïntervenieerd als de mensheid bedoeld is om in leven te worden gehouden.We mogen hier later geen gesprek meer over hebben.”

Tijdens de avondklok die in Cizre werd verklaard duurde 79 dagen en voor zover bekend bij de publieke opinie stierven er 31 mensen in de eerste kelder, 62 in de tweede kelder en 50 in de derde kelder. Het is bekend dat in totaal 177 lichamen verkoolde en uiteen gereten lichamen uit het gebied werden meegenomen.

Het lichaam van Duymak was een van de lichamen die werden bewaard in het Forensisch Medisch Instituut (ATK) , welke tijdelijk was opgezet bij de Khabur Grenspoort in Silopi voor de slachtoffers van het brute bloedbad door staatstroepen. Zijn lichaam was volledig verbrand en kon alleen worden geïdentificeerd door middel van een DNA-test.

Zijn vrouw Lütfiye Duymak uitte haar reactie op het incident en zei het volgende; “Ze hebben mijn man vermoord, nu geven ze me 5 kilo botten en zeggen:” Dit is je man. “Hij is op gruwelijke wijze vermoord, zijn lichaam is volledig verbrand en hij had geen fysieke integriteit.”