Uitvoering van executie van Koerdische gevangene Panahi tijdelijk uitgesteld

De Koerdische politieke gevangene Ramin Hossein Panahi werd uit de isoleercel gehaald en op een gewone afdeling bij andere gevangenen geplaatst. Het doodvonnis van Panahi is niet nietig verklaard maar tijdelijk onderbroken.

De Koerdische politieke gevangene Ramin Hossein Panahi’s broer Emced Hossein Panahi heeft de vorige dag een verklaring afgelegd en gezegd: “Mijn broer is vandaag naar een eenzame cel verplaatst. Volgens de beslissing van de rechtbank wordt mijn broer donderdag geëxecuteerd.”

De geplande uitvoering van de executie op donderdag van Ramin Hossein Panahi, een 22-jarige man van de Iraanse Koerdische minderheid die in januari ter dood werd veroordeeld voor “het opnemen van wapens tegen de staat” na een zeer oneerlijke rechtszaak en te midden van ernstige beschuldigingen en marteling, is tijdelijk onderbroken.

Panahi’s broer Emced Hossein Panahi sprak met RojNews en kondigde aan dat zijn broer hem op 2 mei uit de Sine Gevangenis belde. Bijgevolg werd de Koerdische gevangene uit eenzame cel gehaald en op een afdeling bij andere gevangenen geplaatst. Het doodvonnis van Panahi is niet nietig verklaard maar tijdelijk onderbroken.

Kort na de aankondiging van de executiedag van Panahi, beëindigde zijn nicht Nishtiman Hisen Panahi haar leven. Tijdens haar begrafenis dreigden Iraanse inlichtingendiensten haar broer te arresteren.

Panahi, oorspronkelijk afkomstig uit Sine, werd op 23 juni 2017 in gewonde staat gevangengenomen. Hij werd dagenlang gemarteld en werd in januari 2018 ter dood veroordeeld wegens “het opnemen van wapens tegen de staat” (baqi). Zijn veroordeling was gebaseerd op zijn lidmaatschap van de gewapende Koerdische oppositiegroep Komala, maar er werd geen bewijsmateriaal dat hem in verband bracht met activiteiten waarbij sprake was van opzettelijke moord – de vereiste drempel onder internationaal recht voor het opleggen van de doodstraf – tijdens zijn rechtszaak gepresenteerd.

Naast de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies en Amnesty International, hebben veel organisaties en NGO’s verklaringen afgelegd waarin het Iraanse regime wordt opgeroepen de uitvoering onmiddellijk te stoppen, maar het regime heeft niet gereageerd.

Op sociale media zijn campagnes gelanceerd met de hashtag #RaminHoseinPanahi om een ​​stopzetting van executie te eisen.