“De enige linkse partij in Turkije vandaag is de HDP”

HDP’s Kerestecioğlu zei op 24 juni dat links een reële kans heeft om van het fascisme af te komen.

HDP-fractievoorzitter Filiz Kerestecioğlu hield een persconferentie in het parlement.

Ze verwelkomde de vieringen van de Dag van de Arbeid en zei: “mensen zullen terugnemen wat het van hen is na de verkiezingen, hetzij op economisch of werkterrein”.

Kerestecioğlu benadrukte dat de regering 50 dagen vóór de verkiezingen beloofde studenten “een amnestie” te verlenen. Natuurlijk zegt het de amnestie, zodat het niet geldt voor studenten met zogenaamde ‘met banden met terrorisme’. Dan vraag ik: is er een student die niet wordt beschuldigd van het hebben van banden met terrorisme? “Omdat, voegde ze eraan toe,” er tientallen studenten zijn beschuldigd van banden met terrorisme tijdens het vieren van Newroz, (het Koerdische nieuwjaar) en na de bezetting van Afrin “.

Verwijzend naar de dood van een jonge vrouw die een hoofddoek in de gevangenis droeg, zei ze: “Een jonge vrouw met hoofddoek, een jonge lerares Engels, stierf in de gevangenis omdat de ziekte waaraan zij leed niet behandeld werd, ondanks het feit dat haar familie de autoriteiten vertelde dat zij medische zorg nodig had”. Halime Gülsu werd gearresteerd en vastgehouden onder het onderzoek van de Gülen.

Erdogan biedt geen vooruitgang

Kerestecioğlu vervolgde: “24 juni zal de datum van verandering zijn” en voegde daaraan toe dat “onze grootste wens is om deze regering te beëindigen op basis van repressie en leugens, een eenmansstaat.” Wij willen een land waar collectiviteit, vriendschap van naties, solidariteit en democratie de bouwstenen zullen zijn van onze geschiedenis, we zullen worden bestuurd door iemand die beslissingen deelt met de mensen, die de verschillende visies, gedachten en overtuigingen van alle burgers respecteert: zo iemand wordt president en zijn initialen misschien S. en D. Erdogan is niet onoverwinnelijk, hij probeert gewoon deze perceptie op te dringen. Dit is tijd voor vrijheid, tijd voor HDP, tijd voor iedereen om bij elkaar te komen “.

Alliantie en kiesdrempel

In antwoord op de vraag van een journalist over de “mogelijke allianties van de oppositie”, zei Kerestecioğlu: “Het ziet er naar uit dat zij daadwerkelijk zullen kiezen voor een rechtse alliantie. We hebben een sociaaldemocratische partij in het midden, maar deze partij gooit dagenlang de bal naar de Iyi Parti (Goede Partij). Ze proberen een alliantie te sluiten zonder de HDP. De CHP moet naar links leunen, maar dat gebeurt niet “.

De HDP-afgevaardigde zei: “Het lijkt erop dat twee rechtse allianties zullen meedoen aan deze verkiezingen. Ze staan ​​aan die kant, de HDP staat aan deze kant “.

Wat betreft de mogelijke problemen die de HDP met de drempel kon ondervinden, antwoordde Filiz Kerestecioğlu: “We zullen geen enkel probleem ondervinden. Integendeel, de enige linkse partij vandaag in Turkije is de HDP, daarom zullen alle linkse stemmen naar de HDP gaan “.