Een nieuwe renaissance voor de Koerdische taal in Rojava

Bijna 53 duizend studenten krijgen Koerdische lessen in het Koerdische deel van Rohan, in het noorden van Syrië.

Na de Rojava-revolutie van 2015, kan de bevolking eindelijk weer genieten van het leven in een democratische omgeving.

Een van de cruciale veranderingen die werd teweeggebracht door de revolutie was de oprichting van onderwijsraden in de regio die non-stop hebben gewerkt aan het opzetten van een volledig nieuw, vooruitstrevend en innovatief onderwijssysteem, gebaseerd op het onderwijs in het Koerdisch.

De onderwijsraad heeft gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw curriculum in het Koerdisch en heeft een verscheidenheid aan onderwijsmateriaal geproduceerd tot de 12e klas in het onderwijssysteem.

Een nieuwe renaissance voor de Koerdische taal in Rojava

De Koerdische taal, die zich door de geschiedenis heen niet als schrijftaal heeft kunnen ontwikkelen vanwege het verbod en het beleid van ontkenning waaraan het altijd onderworpen is geweest, heeft nieuwe en historische kansen gevonden om zich in Rojava te ontwikkelen.

Nu heeft Kurmanci, het meest gesproken van de Koerdische dialecten, een nieuwe reddingslijn gevonden in Rojava, waar het gestructureerd kan worden en zelfs een voertaal in het hele onderwijssysteem kan worden. Zo’n gelegenheid werd vroeger ook door Sorani in Zuid-Koerdistan tot op zekere hoogte genoten.

De Koerdische taal, die door de onderdrukking en druk van het assimilatie- en ontkenningsbeleid van Koerdistan vrijwel geheel was verguisd, heeft sinds de versnippering onder de koloniale overheersing van de natiestaten in Rojava een renaissance-periode doorgemaakt.

De kennis van de Koerdische taal is enorm verbeterd

Het gebruik van het Koerdisch als een geschreven taal, evenals een gesproken taal voor het dagelijks leven, is enorm verbeterd sinds het van de lagere school tot de universiteit onderwezen wordt.

Het opzetten van zomerscholen buiten het traditionele schoolseizoen is een geweldige kans om de Koerdische taal verder te ontwikkelen en het leesniveau voor iedereen te verbeteren.

Volgens het Onderwijs Comité van Kobanê hebben dit jaar 52 duizend en 622 honderd studenten hun scholen met succes afgerond. De onderwijscommissie organiseert in de zomer ook een cursus voor Koerdische leraren om het Koerdische onderwijs te verbeteren.

Ouders deelden hun voldoening toen ze zagen dat leerlingen werden opgevoed in de moedertaal van hun ouders.

Ouders blij dat kinderen in de moedertaal zijn opgeleid

Nehîda Mihemed Eli herinnert eraan dat het Baath-regime studente jarenlang dwong alleen Arabisch te leren en te spreken: “Onze kinderen studeren nu in hun moedertaal, wat ons gelukkig maakt voor onze kinderen”.

Haar woorden werden herhaald door die van Fatma Hesen. Fatma zei dat ze grote vooruitgang boekten omdat hun kinderen werden opgevoed in de moedertaal van het gezin. “De Baath – zei ze – prezen altijd hun politiek, hun talen en culturen in alle educatieve materialen, maar nu leren en ontwikkelen onze kinderen hun eigen culturen en talen”.