Duizenden mensen in Istanbul schreeuwen: AKP-MHP zal vallen!

Istanbul zei ‘nee’ tegen het fascisme.

Grote enthousiasme vandaag in Maltepe, waar inwoners van Istanbul massaal naar de bijeenkomst van de Dag van de Arbeid trokken, vergezeld van slogans en muziek in het Koerdisch, Turks, Armeens en andere talen.

De betoging begon met een minuut stilte en eerbiediging van de herdenking van diegenen die hun leven verloren in de strijd voor vrijheid en democratie.

“Revolutionaire martelaren zijn onsterfelijk”, schreeuwde de menigte. Na de stilte zong het koor van DISK(  Confederatie van Revolutionaire Vakbonden in Turkije) verschillende liedjes. De menigte riep slogans zoals “Selahattin Demirtaş is onze trots”.

De menigte reageerde ook op het besluit om HDP-covoorzitter Cengiz Cicek in hechtenis te nemen.

Arzu Çerkezoğlu Algemeen secretaris van De Confederatie van Revolutionaire Vakbonden in Turkije (DISK), zei: “We vieren hier de Dag van de Arbeid, voordat een regime verandert. Dit is een oproep aan de mensen die door dit regime in Turkije worden uitgebuit en onderdrukt. Dit is het beeld van de strijd die we zullen voortzetten tot 24 juni en daarna. In een land waar alle woorden door slechts één mond worden gesproken, zijn de werknemers de grootste slachtoffers. Werknemers zullen Recep Tayyip Erdogan stoppen “.

Çerkezoğlu voegde eraan toe: “Deze Dag van Arbeid zal herinnerd worden als de dag dat miljoenen mensen ‘Nee’ zeiden. Onder degenen die nee zeggen tegen dit systeem bevinden zich intellectuelen, journalisten en politici … We zeggen nee tegen de kapitalistische machten die het land overnemen. We zijn niet alleen, wij zijn de echte eigenaren van dit land, we zullen dit prachtige thuisland niet in handen van een dictator achterlaten “.

Medevoorzitter van KESK, Mehmet Bozgeyik, begon zijn toespraak door het verbod op het gebruik van het Taksim-gebied te veroordelen.

In zijn boodschap zei Bozgeyik: “We hebben het gezicht van de AKP-MHP-alliantie opnieuw gezien na haar beslissing om een ​​snelle verkiezing aan te vragen. Ze willen overleven, maar we zullen niet toestaan ​​dat dit bondgenootschap de controle over ons leven en onze toekomst overneemt. We zullen de AKP-MHP-alliantie het antwoord geven dat ze op 24 juni verdienden. We zeggen: lang leve vrede, lang leve de vrijheid “.

Bozgeyik eindigde met de woorden: “We zeggen nee tegen het oorlogsbeleid om de Koerdische kwestie aan te pakken, nee tegen de noodtoestand. De lente brengt nieuws over mooie dagen. De arbeiders zullen de duisternis verbrijzelen. Dit is een strijd voor gelijkheid, vrijheid, secularisme en democratie “.

De betoging ging verder met een poëzielezing door kunstenaar Genco Erkal.