HDP’s Beştaş: Politiek bedrijf je op pleinen, niet in rechtbanken

HDP-fractievoorzitter, Meral Danış Beştaş, zei maandag dat HDP-covoorzitter Selahattin Demirtaş en HDP plaatsvervangend secretaris Süreyya Önder gegijzeld zijn.

De HDP-manager sprak in Silviri, waar het proces tegen de twee HDP bestuurders wordt gehouden. Ze sprak na het besluit om 5 jaar gevangenisstraf voor Önder en Demirtas te vragen voor “terroristische propaganda”.

“HDP betekent hoop”

Beştaş zei: “Op 24 juni zullen we grote kracht en vastberadenheid tonen en zullen we Demirtaş en al onze kameraden bevrijden. De mensen zullen hen bevrijden”.

De bestuurder van HDP voegde hieraan toe: “Ze denken dat ze zullen winnen door ons voor de rechter te brengen en ons arbitraire procedures op te leggen. Maar ze maken een grote fout … HDP betekent hoop, moed … We zullen winnen met onze hoop, met onze moed, met onze kracht.”

Sprekend over het tribunaal waar Önder en Demirtaş worden berecht, zei Beştaş: “Jullie zien allemaal hoe vreselijk het was: wat we zojuist zagen, is geen rechtszaal. Er waren slechts 3 mensen die orders volgden. Inderdaad – voegde ze eraan toe – de paniek die ze nu ervaren bij de verkiezingen is de paniek die ze voelen tijdens de processen.

Als advocaat kan ik dit geen rechtszaak niet noemen. Ze handelen niet volgens het internationale recht “.

“Onze vrienden zijn gegijzeld”

Önder en Demirtaş zijn gegijzelden, zei Beştaş, eraan toevoegend dat alle procedures verder gaan dan enige interne en internationale norm.

Beştaş richtte zich tot de regering en zei direct: “De AKP en zijn partner zullen zinken. Politiek wordt niet gemaakt in rechtbanken, politiek wordt gemaakt op de pleinen. Als je de moed hebt, laat Demirtaş dan los en zie hem op de pleinen staan​​”.