AKP eert politieofficier die 4 burgers in Hakkari heeft gedood

Een schandalige ontwikkeling in de zaak van politieman Ilyas Mekikli, die 4 burgers heeft gedood. Het ministerie overlegde de bewijzen van verdienste van de moordende officier aan de rechtbank.

Op 8 oktober 2016 werden Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü en Aydin Tümen gedood en Şemsettin Kaya en Mehmet Ali Kaya gewond geraakt toen een politieman van de Speciale Eenheden, Ilyas Mekikli het vuur opende van zijn gepantserde voertuig terwijl hij op de Cengiz Topel weg reed in het district Yüksekova in Hakkari.

Moedwillig gericht op willekeurige voorbijgangers

Het gepantserde politievoertuig met codenaam Orman met een kentekenplaat 30 A 0593 geregistreerd bij de afdeling Speciale Operaties Hakkari  was op patrouille op Cengiz Topel Avenue toen de pantserwagen begon te schieten op voorbijgangers, waarbij de burgers Jiyan Mobilya Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü en Aydin Tümen werden gedood en de twee burgers Şemsettin Kaya en Mehmet Ali Kaya verwondde voor een meubelwinkel.

De zaak was overgedragen aan het Diyarbakır Hoge Strafhof nr. 3 en op verzoek van de advocaat van de slachtoffers en vroeg de rechtbank het ministerie van Binnenlandse Zaken of er een administratief onderzoek tegen de beschuldigde politieagent was ingesteld.

Het ministerie reageerde op het onderzoek en stuurde de certificaten van hoge verdienste en prestatie die aan de gedaagde İ.M. werden aangeboden door het Directoraat Beveiliging en de generale staf.

Deelname aan genocide aanvallen

Het ministerie zei dat Ilyas Mekikli kreeg certificaten van verdienste en prestatie tijdens de genocidale aanslagen tussen december 2015 en januari 2016 in het Silopi-district van Şırnak waarin stond dat hij wordt geëerd voor zijn “dienst”.

De Turkse landmacht, het Silopi District Provincie en de Afdeling Veiligheid Istanbul hebben İ.M. met bewijzen van verdienste en prestatie geëerd met de woorden: “Je bent het meest unieke symbool geworden van de aanwezigheid, eenheid en saamhorigheid en de liefde van het land van de Turkse natie met de moed en dapperheid die je hebt getoond voor de ondeelbare eenheid van het vaderland en de natie .”

De documenten spreken over een “liefde voor het land”, bedanken de officier in naam van het Turkse volk en “wensen blijvend succes”.

Ilyas Mekikli werd gearresteerd na het bloedbad, maar was al vóór 1 jaar in voorlopige hechtenis vrijgelaten.

Zie ook:

Videobewijs burgerdoden in Yüksekova: Doelgericht op burgers geschoten