Advocaten bevolen te vertrekken bij hoorzitting van Demirtaş en Önder van HDP

Het panel van rechters vroeg om een mening van de officier van justitie tijdens de hoorzitting met Selahattin Demirtaş en Sırrı Süreyya Önder en beval hun advocaten de rechtszaal te verlaten, terwijl soldaten de advocaten omsingelden.

HDP’s gegijzelde co-voorzitter Selahattin Demirtaş en Ankara MP Sırrı Süreyya Önder die terechtstaat zonder voorlopige hechtenis worden beschuldigd van “terroristische propaganda”, vijfde hoorzitting van de zaak die werd ingediend bij het Istanbul Zware Criminele Hof nr. 26 begon in de rechtszaal binnen de Silivri Gevangenis Campus. Demirtaş is niet aanwezig op de hoorzitting, in tegenstelling tot Önder. HDP’s voormalige co-voorzitter Serpil Kemalbay van de Arbeiderspartij (Emekçi Hareket Partisi – EHP) Voorzitster Sibel Uzun, Democratische Volkspartij (Halkların Demokratik Partisi – HDP) Kamerleden Erol Dora en Hüda Kaya en Bestuurders van Mensenrechtenorganisatie (İnsan Hakları Derneği – İHD) observeren de hoorzitting, die ook wordt gevolgd door een internationale commissie. Buiten de gevangenis bevond zich een burger met een sjaal met Demirtaş’s gezicht erop geborduurd welke werd geconfisceerd, met de bewering dat het item “niet toegestaan ​​was in de buurt van de gevangenis”.

Defensie omringt advocaten

Direct na het begin van de hoorzitting vroeg de voorzitter van het Hof om een ​​mening van de officier van justitie, en de advocaten van de verdediging verzetten zich daartegen. Toen beval de rechtenstoel de advocaten om uit de rechtszaal te worden gezet, omdat zij het bevel van de hoorzitting hebben verstoord. Soldaten omringden de advocaten, terwijl de rechters de zaal verlieten en hun gewaden achterlieten.

De gespannen pauze in de rechtszaal gaat door.