HDP’s Temelli: Mensenrechtenstrijd in cruciale fase

De verkiezingen zullen een kans zijn om een einde te maken aan dictatuur.

Alhoewel de oppositie in Turkije niet op de hoogte werden gebracht over de vervroegde verkiezingen en daardoor geen voorbereidingen konden treffen, zegt HDP ” Altijd klaar te zijn voor verkiezingen.” HDP is begonnen met inspanningen voor de vroege verkiezingen op 24 juni.

De heersende partijen AKP en MHP hebben de plannen voor een vervroegde verkiezing voor zichzelf gehouden.

Ziya Pir, parlementslid HDP (Democratische Volkspartij) sprak over de omstandigheden waarin het besluit voor de vervroegde verkiezingen werd genomen:

“De nieuwe datum voor de verkiezingen gepland voor november 2019 is nu 24 juni. Erdogan en zijn MHP hebben hun electorale machines al in gang gezet, ondanks de harde kritiek die de manoeuvre heeft gekregen. De woordvoerder van de AKP, Mahir Unal, zei bijvoorbeeld: “We hebben ons verkiezingslied al gereed”. Dit geeft aan dat ze al maanden aan vervroegde verkiezingen werken. Alsof dit niet genoeg was, riep de president op tot vervroegde verkiezingen, ondanks dat dit een besluit is dat het parlement moet nemen. De president nam niet eens de moeite om het parlement te vragen een datum te bespreken, hij presenteerde zich zojuist voor voldongen feiten. Dit is nog een ander voorbeeld van de toestand van de democratie in Turkije “.

HDP covoorzitter Sezai Temelli sprak zaterdag tot de kiezers in Siirt: “Degenen die niet willen dat de Koerdische kwestie wordt opgelost, leggen de noodtoestand (OHAL) op. Vanaf 20 juli 2015, toen de OHAL werd aangekondigd, zijn 150 duizend mensen in hechtenis genomen en 78 duizend mensen zijn naar de gevangenis gestuurd. De ministers van dit land scheppen op over hoe ze geld willen beleggen in 38 nieuwe gevangenissen, ze hebben het land feitelijk in een gevangenis veranderd, 500 duizend mensen leven onder gerechtelijke controle. lijden de grootste grief “.

Temelli voegt toe: “Als HDP benadrukken we dat de mensenrechtenstrijd een zeer belangrijke fase heeft bereikt. Wij voeren ons politiek werk uit in deze context.”

Herinnerend aan de te overwinnen drempel om het Parlement binnen te komen,zei Temelli: “De fascistische AKP-MHP-alliantie zou graag zien dat HDP wordt gesloten, dus om de partij die vecht voor democratie te elimineren. Het belangrijkste doel van de AKP is om de 401 zetels te bereiken die hen de absolute meerderheid geven en dus toestemming ​​om grondwettelijke wijzigingen aan te brengen wanneer dat nodig is. Dit systeem dat de AKP voorstelt is niet de enige schending van de grondwet. Tegenwoordig maken alle rechterlijke macht, met name de rechtbanken waarin we worden geoordeeld, zich schuldig aan een misdaad tegen de grondwet “.

Bij het einde van zijn toespraak zei de HDP-topman dat “als het gaat om de presidentsverkiezingen, worden de mensen, de namen van de kandidaten besproken. Maar we moeten naar het programma van de kandidaten kijken, naar hun voorstellen. We moeten kijken waar ze voor staan ​​”.