SDF-commandant: “We zijn klaar voor een gezamenlijk gevecht met Arabische troepen”

SDF-commandant-generaal Mazlûm Kobanê verklaarde dat ze klaar zijn voor een politieke oplossing waar alle partijen het over eens zijn om de Syrische landen te beschermen.

SDF-commandant-generaal Mazlûm Kobanê sprak met de krant Sharq Al Awaset over de laatste situatie in de regio.

“We zijn klaar voor een gezamenlijk gevecht met Arabische troepen”

Kobanê sprak over de verklaringen over de Arabische landen die troepen naar de regio stuurden onder de paraplu van de Coalitie en zei: “Er is tot op heden geen officiële aankondiging over de kwestie.”

Kobanê voegde hieraan toe: “Zoals bekend is, zijn de VS en de landen onder de paraplu van de Internationale Coalitie een voortdurende aanwezigheid in de regio in naam van de strijd tegen ISIS. Op dit moment is ISIS nog niet volledig verslagen. Er zijn veel groepen ondergedoken en dat vormt een bedreiging voor het leven van het volk. Aan de andere kant hebben zowel de VS als andere landen in de coalitie verklaard dat zij een rol zullen spelen in de wederopbouw van de regio.”

Mazlûm Kobanê verklaarde dat ze klaar zijn om zich samen te voegen met de Arabische strijdkrachten die onder de paraplu van de Internationale Coalitie de regio zullen binnenkomen.

“Onze relatie is niet beperkt tot de militaire arena”

Kobanê zei het volgende over het karakter van de relatie tussen de coalitietroepen en de Noord-Syrische regering en militaire strijdkrachten: “Onze relatie met deze krachten is niet beperkt tot de militaire arena. Veel landen, ministers houden zich bezig met ons.”

“De steun van Frankrijk nu inclusief de Westelijke Eufraat”

“De Franse president Emmanuel Macron heeft verklaard dat ze graag in de regio willen blijven. Dat geldt ook voor het VK. Deze twee krachten hebben onze strijdkrachten gesteund in de strijd tegen IS. Wat is er veranderd: de steun van Frankrijk bleef tot nu toe beperkt tot Oost-Eufraat, maar vanaf nu zal het ook de Westelijke Eufraat omvatten. Frankrijk wil de Militaire Raad van Manbij steunen.”

“Wij zijn klaar voor een politieke oplossing”

Kobanê sprak ook over de doelen van de troepen die betrokken zijn bij de crisis in Syrië en verklaarde dat ze klaar zijn voor een politieke oplossing, en wees erop dat met name Turkije een obstakel vormt op weg naar een oplossing.

Kobanê zei: “De kaart van Syrië verandert volgens de belangen van internationale machten. Om Syrisch grondgebied te beschermen, zijn we klaar voor een politieke oplossing waar alle partijen het over eens zijn. Maar de situatie in Turkije is anders. Turkije streeft er niet naar het Syrische regime te vernietigen. De Turkse staat wil een deel van het Syrische territorium binnenvallen en aan zijn eigen grondgebied toevoegen. ”

“Olie en gasreserves zijn voor het welzijn van het volk”

Kobanê sprak ook over de Tabqa-dam en de olie- en aardgasreserves in Deir Ez Zor. De SDF-commandant benadrukte dat de bevrijding van deze gebieden verder gaat dan een militaire overwinning en de belangen en het welzijn van de volkeren van het land dienen.

“Nadat Tabqa was bevrijd, probeerden de Syrische regeringsstrijdkrachten het militaire vliegveld onder controle te houden en vielen daar onze strijdkrachten voor aan. Onze strijders vergolden dit en vernietigden een vliegtuig. Vervolgens werd een vergadering gehouden met het regime onder toezicht van de VS en Rusland. Uiteindelijk werden de grenzen bepaald en het luchtveld werd gedeeld tussen Moskou en Washington.

Alle Syrische volkeren moeten heel goed weten dat de bevrijding van deze gebieden meer voor de belangen van het volk is dan militaire overwinningen. Deze plaatsen zullen worden gebruikt voor het welzijn van alle volkeren. Dit wordt momenteel belemmerd vanwege ISIS en verschillende andere bendes en Russische vliegtuigen.”

Russische aanval Deir ez-Zor 

Op de vraag wat de houding van de SDF zal zijn in het geval de VS een mogelijke aanval op Iraanse doelen uitvoert, zei Kobanê:

“De SDF vecht alleen om de mensen in de regio te beschermen. Momenteel hebben we een militaire macht van 30.000 leden. Als de Hezbollah, Iran of Turkije ons aanvallen, zullen we wraak nemen. Maar we zullen ook vechten voor de bevrijding van Afrin.”