Groenteseizoen in de Hevsel-tuinen in Amed

In de Hevsel-tuinen, gelegen tussen de historische stadsmuren van Amed (Diyarbakir) en de oevers van de Tigris, groeien de groenten, die in de behoeften van de bevolking buiten de stadsgrenzen voorzien.

De families die groenten en fruit verbouwen in de historische Hevsel-tuinen in Amed hebben de handen uit de mouwen gestoken bij het begin van de lente. In de eerste stap worden de velden ontdaan van onkruid. De eerste groenten zijn al gezaaid. Veel gebieden zijn dit jaar echter onbebouwd. De groentetelers in de Hevsel-tuinen klagen over de verslechterende economische situatie.

“We zijn hier al honderd jaar”

Haci Mehmet Sular (62) woonde in het Ali Paşa-district in het oude centrum van Sur. Het huis van zijn familie werd vernietigd door de Turkse staat en de familie moest het district verlaten. Zijn hele jeugd was in de Hevsel-tuinen, hij vertelt: “We zijn hier al honderd jaar, deze grond is het erfgoed van onze voorouders, mijn vader bracht me hier toen ik klein was.” Nu ben ik 62 jaar oud en nog steeds verdien ik de kost met het telen van groenten, ik kweek mijn eigen groenten. Ik ben alleen dit jaar, het zal moeilijk zijn, maar ik kan gewoon diep ademen als ik hier kom. “Ik werk graag in de tuin.” Als ik niet kom, voel ik me slecht, ik kom bij tot mezelf in de Hevsel.”

“Het werk loont niet”

Sular brengt het grootste deel van zijn tijd door in de tuin. “Ik ben hier van 6:30 uur tot 18:00 uur, dit jaar heb ik uien, tomaten, sla, aubergines, peterselie en knoflook geplant, de beste groenten groeien in de Hevsel-tuinen. Dit jaar zijn de verkopen niet goed vanwege de economische crisis. We hebben veel werk in de teelt gestopt, maar mensen hebben geen geld en daarom verkopen we onze groenten onder de prijs.”

“Dit jaar zal moeilijk zijn”

Ook Ali Korban leeft al twintig jaar op groenteteelt. “De Hevsel-tuinen zijn mijn enige bron van inkomsten, mijn hele familie werkt van de lente tot de herfst in de tuin, het wordt moeilijker om van te leven, dit jaar zal bijzonder moeilijk zijn.” De economische crisis in Turkije wordt steeds merkbaarder. ”

“Mensen hebben geen geld voor eten”

Hasan Akin (64) kweekt al 45 jaar groenten in de Hevsel-tuinen. Tot nu toe is het inkomen altijd hetzelfde geweest, zegt hij. Hij is echter ook bezorgd over de economische situatie dit jaar. Niemand wil zaken doen en veel mensen hebben niet eens genoeg geld voor eten.