Een prachtige boodschap van Taner Kılıç vanuit de gevangenis in Turkije

Taner Kılıç (voormalige voorzitter van Amnesty Turkije) werd op 6 juni 2017 opgepakt. Drie dagen later werd hij naar de gevangenis gebracht waar hij sindsdien vastzit. Hij werd verdacht van ‘lidmaatschap van een terroristisch organisatie’, een ongefundeerde beschuldiging waarvoor de openbaar aanklager tot nu toe geen enkel concreet bewijs presenteerde. Hij stuurde Amnesty Internationaal een brief vanuit de gevangenis.

Amnesty International laat het volgende weten via haar website:

In februari zou Kılıç worden vrijgelaten, maar hij werd meteen weer vastgezet. Taner Kılıç zit al bijna een jaar in de gevangenis. Wereldwijd voeren wij veel actie voor zijn vrijlating, ook in Nederland. Duizenden mensen schreven brieven naar de Turkse autoriteiten en stuurden groetenkaarten naar de gevangenis om Kılıç een hart onder de riem te steken. En niet zonder effect: op ons kantoor in Amsterdam kwam deze week een handgeschreven brief binnen die Kılıç vanuit de gevangenis heeft geschreven.

‘Ik heb honderden prachtige kaarten en brieven uit Nederland ontvangen in mijn nieuwe gevangenis. Ik wil iedereen persoonlijk bedanken maar weet dat dat niet mogelijk is. Daarom stuur ik mijn dank en groeten naar jullie via Amnesty Nederland.”
Taner Kılıç

Hij geeft aan dat het goed met hem gaat en dat hij in goede gezondheid is. En de post is een enorme steun voor hem:

“Jullie kaarten en brieven geven me kracht, veel dank hiervoor. Ik voel me deel uitmaken van een wereldwijde solidariteit van mensenrechten. Solidariteit over mensenrechten opent onze hersenen en harten voor menselijkheid en voor onszelf. Daarom is het uitermate belangrijk voor mensen, Solidariteit is de hoop voor de toekomst voor ons allemaal.”
Taner Kılıç

Amnesty plaatse de Engelstalige brief van Taner Kılıç en zegt:  “Heel veel dank voor alle steun en deelname aan de acties! Dit is waar we het voor doen, en ons werk is niet voor niets.”

De brief luidt als volgt:

“Lieve Amnesty Holland,

Lieve vrienden,

Ik heb 4 zakken met honderden prachtige kaarten en brieven ontvangen uit Nederland in mijn nieuwe gevangenis. Ik denk dat er veel kaarten naar mijn oude gevangenis kwamen (vóór 31 januari), maar ik kon er slechts een minderheid van nemen. Mijn Engels is niet genoeg en ik heb geen Engels woordenboek in de gevangenis, maar ik wil je bedanken met mijn niet genoeg Engels. Eigenlijk wil ik je persoonlijk bedanken maar ik weet dat dit onmogelijk is. Dus, ik wil u bedanken en groeten aan u als Amnesty Holland.

Je kaarten en letters gaven me kracht, heel erg bedankt hiervoor. Ik heb ook verschillende brieven voor verschillende mensenrechten slachtoffers en verdedigers over de hele wereld ontvangen. Tegenwoordig verzamel ik veel brieven en kaarten, solidariteitsboodschappen van over de hele wereld. Ik voel dat ik deel ben van universele solidariteit over mensenrechten. Solidariteit over mensenrechten opent ons brein en onze harten voor de mensheid en onszelf. Daarom is het erg belangrijk voor de mens. Solidariteit is hoop voor de toekomst van ons allemaal.

Ik heb uit Nederland kaarten ontvangen van verschillende leeftijden, nationale, geslachts-, professionele, religie-, identiteiten. Dit is een zeer succesvolle instelling, gefeliciteerd hiervoor. Ik weet dat het AI Holland-gedeelte al heel lang een sterke en goede relatie heeft met leden, vrijwilligers en supporters in Nederland.

AI Holland is ook belangrijk voor mijn amnestie- en mensenrechtenavontuur. Ik had contact met je vluchtelingsteam en we organiseerden verschillende activiteiten voor vluchtelingenrecht, seminars in Turkije samen (als ik het niet mis heb, herinner ik Alessandra Ricci, naam is niet correct en ik weet niet of ze nog steeds in dienst is uw kantoor) toen ik in AI Turkije vrijwillige vluchteling coördinator was. Daarna werd ik door AI Holland AGM uitgenodigd als vertegenwoordiger van AI Turkey Board toen ik 12-13 jaar geleden vice-voorzitter was. Ik herinner me dat de gastvrijheid van AI Holland geweldig was. Ik bezocht ook een vluchtelingenkamp in Zuid-Holland en pleit voor buro / kantoor over vluchtelingenrecht bij de organisatie van Amnesty Holland. Ik heb veel dingen geleerd over vluchtelingenrecht en de praktijk in Nederland. Deze informatie was zeer inspirerend voor mij. Ik heb deze informatie onze workshops over werken en vluchtelingenrechten in Turkije meerdere keren gebruikt.

Beste vrienden, maak je geen zorgen; Ik ben OK, sterk en gezond. Ik lees en sport elke dag.

Hartelijk dank, AI Holland voor het helpen en de solidariteit met mij, 12-13 jaar geleden en vandaag. Als het mogelijk is, deel mijn dank en speciale groten aan uw voorzitter, bestuur, personeel in sectie, leden, vrijwilligers en supporters.

Ik zal je solidariteit nooit vergeten.

Beste wensen uit Turkije.

Taner Kılıç

De originele brief is in het Engels te lezen op de website van Amnesty International.

 

Tekst en foto’s: Amnesty Internatial

Vertaling brief Taner Kılıç: Koerdisch Nieuws