Islamitische staat zou miljarden kunnen bezitten die zijn geïnvesteerd in legitieme bedrijven in Turkije en Irak

De Islamitische Staat zou in het bezit kunnen zijn van miljarden euro’s die zijn geïnvesteerd in legitieme bedrijven in verschillende landen, meldden de Franse media woensdag.

Eerder op de dag startte een tweedaagse conferentie “Geen geld voor terreur” in Parijs. De vertegenwoordigers van meer dan 70 landen kwamen bijeen in de Franse hoofdstad om de strijd tegen de financiering van de militante groepen te bespreken.

Volgens de Europa1-radiozender zou de IS-leiding ongeveer 3 miljard euro (meer dan 3,6 miljard dollar) kunnen bezitten als gevolg van de exploitatie van voormalige bezette gebieden van Irak en Syrië, evenals door verschillende boetes die aan IS-leden worden opgelegd.

De opgebouwde fondsen waren geïnvesteerd in viskwekerijen in Irak, evenals in andere projecten in Turkije en het Midden-Oosten.

In de afgelopen jaren heeft de Islamitische Staat grote stukken land veroverd in het Midden-Oosten, voornamelijk uit Irak en Syrië, en een kalifaat verklaard. Vandaag de dag zijn de terroristen verdreven uit de overgrote meerderheid van nederzettingen en gebieden die door hen werden bezet. Tijdens de bezetting van de gebieden in het Midden-Oosten, vestigde de IS de controle over grote hoeveelheden van de lokale graan-, katoen- en olieproductie.

 

Tekst: TheRegion.org
Vertaling: Koerdisch Nieuws