Gevangenisbewaarders vallen politieke gevangenen aan in Silivri

MLKP-gevangenen in Silivri ervaren verhoogde druk en foltering.

Gevangenen die voor de MLKP-zaak werden berecht, werden aangevallen door gevangenisbewakers in de Silivri-gevangenis. Toen gevangenen terugkeerden van een contactloos bezoek op 12 april, dwongen de bewakers de gevangenen om in een enkele rij langs de muur te marcheren. De bewakers van de gevangenis belaagden de gevangenen eerst verbaal, maar vielen toen Mustafa Tezel fysiek aan. Toen Tezel bij zijn nek werd gegrepen en op de grond werd gesleept, kwamen Adar Temel, Özenç Özyürek en Maksut Toprak tussenbeide en protesteerden verbaal tegen de gewelddadige aanval , waarna meer bewakers ook deze gevangenen aanvielen.

Andere gevangenen kregen disciplinaire straffen en werden gehavend. Er werd een onderzoek ingesteld voor de 4 gevangenen voor “het zich verzetten en het aanzetten tot verzet van overige gevangenen” en kregen een communicatieverbod van 2 maanden. Mustafa Tezel zou zich op 10 juni gekwalificeerd hebben voor een voorwaardelijke invrijheidstelling, maar zal nu geen voorwaardelijke vrijlating krijgen vanwege het onderzoek.

İHD-advocaten ontmoetten gevangenen en legden een verklaring af, erop wijzend dat er grote druk is en veel verboden in de gevangenis.

De gevangenen moeten 7 personen in cellen verblijven die voor 3 personen bedoeld zijn, hun brieven worden geconfisqueerd en een open bezoek is uitgesloten.