AKP-MHP alliantie: paniek voor 2019

Devlet Bahçeli, voorzitter van racistische MHP die in een alliantie is met de regerende AKP, gaf toe dat het moeilijk zal zijn om tot 2019 vast te houden en eist de verkiezingen te verplaatsen.

De leider van de racistische MHP, Devlet Bahçeli, riep op tot verplaatsing van de presidents- en parlementsverkiezingen naar 26 augustus 2018.

Bahçeli sprak in de parlementaire groepsbijeenkomst van zijn partij en verklaarde dat Turkije een ‘overlevingskwestie’ heeft en argumenteerde:

“Het presidentiële governancesysteem is nog niet volledig geïmplementeerd. Het is niet gemakkelijk voor Turkije om tot 3 november 2019 vast te houden. Het is niet mogelijk om te wachten tot 3 november 2019. Het wordt steeds moeilijker om 3 november 2019 te bereiken. Onze partij maakt deel uit van de Populaire Alliantie, behalve voor lokale verkiezingen. Voor het voortbestaan ​​van Turkije is de bescherming van de Populaire Alliantie van cruciaal belang.”

Bahçeli verklaarde dat het onder de huidige omstandigheden steeds moeilijker wordt om stabiliteit en evenwicht te bereiken, en zei het volgende terwijl het zijn zorgen niet duidelijk formuleerde: “Onder de huidige omstandigheden waarin het land onder besprekingen over het systeem wordt onderdrukt, wordt het steeds moeilijker om 3 november te bereiken met stabiliteit en balans. Ons belangrijkste doel is om dit risico bij de bron af te sluiten. We hebben twee aanstaande verkiezingen. Of we wachten op de normale datum, of de verkiezingen zullen dichter bij komen vanwege nationale verplichtingen. Het moet bekend zijn dat, nadat de nodige aanpassingswetten zijn aangenomen, de MHP pleit voor het verplaatsen van de verkiezingen.

Verkiezingen; onder welke voorwaarden?

Sinds de alliantie tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Bahçeli is gesticht, is Turkije een tijdperk van ongekende fascistische onderdrukking ingegaan. De periode gekenmerkt door dictatuur en fascisme zag een toename van bloedbaden en invasies, alle oppositiestemmen in het land waren gericht en de gevangenispopulatie steeg tot 230.000 tegen het einde van 2017 van 60.000 in 2002. Honderden kranten, tijdschriften en ngo’s werden gesloten. Duizenden intellectuelen, journalisten, politici, kunstenaars en vertegenwoordigers van NGO’s zitten momenteel gevangen.

Koerdische gemeenten zijn overgenomen en coburgemeesters gevangengezet. Invasie-aanvallen zijn uitgebreid tot nieuwe records, met name in Afrin. Racisme, nationalisme en polarisatie hebben hun hoogtepunt bereikt en rechtvaardigheid en de media staan ​​onder controle van de regering. Onder dergelijke omstandigheden is er geen verwachting van rechtvaardige verkiezingen.