Opmerkelijke uitspraak Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan sprak over Syrië en zei: “Wat voor soort vrede is dit? Je doet een luchtaanval en spreekt dan van vrede.”

De Turkse president Erdoğan sprak op het Global Entrepreneurs Congress. Erdoğan had het over de aanval op regeringsdoelen door de VS, Frankrijk en het VK en – zijn eigen indringerspositie in Syrië negerend – vroeg: “Wat voor soort vrede is dit?”

Een van de mensen die fundamenteel verantwoordelijk is voor de crisis in Syrië, en de enige in een officiële indringerspositie, Erdoğan, zei:

“Nu, hoe kunnen we uitleggen wat er in Syrië gebeurt? (…) Zingen ze een deuntje, dat ze de aanval uitvoerden voor het gebruik van chemische wapens? Wat gaan we doen met mensen die zijn gedood door conventionele wapens? Laat de mensen gedood door conventionele wapens opzij, zou dat recht kunnen zijn? We zeggen dat laten we de basis leggen voor een nieuwe vrede in deze wereld. Laten we niet zomaar bommen bombarderen over deze landen. Laten we geen vatbommen regenen. Als het gaat om praten, zeggen allen ‘vrede, vrede, vrede’. Wat voor soort vrede is dit? Je doet een luchtaanval en spreekt dan van vrede. We zijn beter af zonder zo’n vrede. Laten we eerlijk zijn. Laten we oprecht zijn.”

Over eerlijkheid en oprechtheid gesproken, Erdoğan staat aan de top van de lijst van machten die moordpartijen uitvoeren tegen Koerden met conventionele en chemische wapens. De Turkse staat bevindt zich in de positie van de indringer van Jarablus tot Afrin en heeft honderden burgers gedood tijdens het gevecht van invasie-aanvallen tegen Afrin, die op 20 januari zijn gelanceerd en waardoor honderdduizenden zijn verdreven. Historische en religieuze ruimtes zijn beschadigd en de civiele infrastructuur is systematisch gebombardeerd. Dezelfde Erdoğan blijft intensief en systematisch oorlogsmisdaden plegen in Noord- en Zuid-Koerdistan. Erdoğan staat bovenaan de lijst van bestuurders die moordpartijen en genocide uitleggen met woorden als “veiligheid” en “vrede vestigen”.