Zweden veroordeelt de repressie tegen Koerdische media

Zweden reageerde op de aanhoudende repressie, sluiting, invallen en aanvallen op de Koerdische pers.

Zweden reageerde op de aanhoudende repressie, sluiting, invallen, aanvallen op de Koerdische pers. Met name de zaken Özgürlükçü Demokrasi, Gün Matbaası, Welat werden benadrukt, terwijl de voorzitter van het Zweedse Pen-Solidariteitscomité, Elisabeth Löfgren, benadrukte dat journalisten en mensenrechtenverdedigers in Turkije voortdurend worden aangevallen, wat ook betekent dat zij minder vrijheid van meningsuiting hebben .

Löfgren beschreef razzia’s op de Koerdische media, inbeslagnames van kranten en drukkers, als een zware aanval op de vrijheid van meningsuiting en onderstreepte dat veel schrijvers uiteindelijk gedwongen worden om hun land te verlaten omdat het niet veilig voor hen is om daar te blijven. Ze voegde daaraan toe dat “deze repressie een steeds autoritairder houding vertoont ten opzichte van de president”.

Amn Hedenborg, de perssectie van Amnesty International in Zweden, zei dat zij een toename van de druk tegen de Koerdische media en het Koerdische volk waarnamen. Hedenborg bekritiseerde de media in westerse landen omdat ze dat niet genoeg onder de aandacht brachten en zei dat de laatste razzia’s en verboden op de Koerdische media zeer verontrustend zijn in termen van vrijheid van meningsuiting en zei: “We moeten ons voortdurend inspannen om de vrijheid van pers en uitdrukking en om het Koerdische probleem op te lossen.”

Goran Miletic, Europees hoofd van de Mensenrechtenorganisatie zei dat na de verkiezingen van 2015, en de couppoging in 2016, een aanzienlijke toename van mensenrechtenschendingen en tienduizenden ongefundeerde beschuldigingen alsmede honderden arrestaties in Turkije wordt waargenomen . De ernst van de situatie, voegde hij eraan toe, is goed gedocumenteerd door de ongeveer 150 journalisten die in de gevangenis zitten in Turkije.

Terwijl hij erop wijst dat iedereen in het Westen de Koerdische mensen en rechten steunt, zei Mimetic dat wie spreekt over Koerdische rechten in Turkije – een NAVO-lid – wordt gevangengezet en beschuldigd van het zijn van een terroristische supporter.

Voorzitter van het Sami-parlement, Stefan Mikaelsson, zei dat de Europese Unie en de lidstaten zwijgen over de aanvallen op de Koerdische media en het Koerdische volk. Mikaelsson bekritiseerde de Europese Unie omdat ze de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting niet verdedigde, en niet de beloften nakwam die ze aan haar eigen mensen had gedaan: “Jammer genoeg heerste opnieuw de liefde voor geld en goedkope arbeid”.

Uitgever Monika Elisabeth Dahlgren zei dat de situatie op het gebied van mensenrechten in Turkije vreselijk is. Ze voegde eraan toe: “Helaas ben ik behoorlijk pessimistisch, ik hoop dat dit een andere ontwikkeling zou kunnen zijn: ze hebben nu de Koerdische media in beslag genomen.” De regering heeft nu Dogan Meyda gekocht en ze kopen Ard, wat betekent dat er niets meer over zal blijven. ”

Ragıp Zarakolu, een journalist, schrijver en uitgever, benadrukte dat Erdogan Doğan Media in beslag heeft genomen met de steun van de diepe staat. Hij zei: “Aydın Doğan is een zakenman die is opgegroeid met de steun van de overheid, hoe heeft hij zijn hoofdstad zover gekregen? Tot vandaag steunden en rapporteerden ze het officiële standpunt: ze behandelden Koerden, Armeniërs, Grieken en de minderheden als vijanden “.

“We hebben de grootste aanval op de media-eigendomsrechten van de staat sinds 1915 gekend”, zei Zarakolu.