Johannes Hahn, Member of the EC in charge of European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations

EU zal kritisch verslag over Turkije aankondigen

Johannes Hahn, Europees commissaris voor Europees nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen zal volgende week een verslag over het toetredingsproces van Turkije bekendmaken. Het rapport zal naar verwachting harde kritieken bevatten tegen de Erdogan-regering.

Het rapport, voorheen het voortgangsverslag genoemd, geeft een samenvatting van de ontwikkelingen in landen met lopende EU-toetredingsonderhandelingen, wordt voorbereid door bureaucraten die verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van de unie. Het nieuwe rapport zal aanstaande dinsdag worden aangekondigd door Europees commissaris voor Europees nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn.

Het rapport fungeert als een cijferboek voor landen die lid willen worden van de unie en omvat evaluaties over Turkije, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Republiek Macedonië, Albanië en Kosovo. Het Oostenrijkse persbureau APA ontving informatie van achter de schermen in Brussel dat het deel over Turkije ernstige kritiek zal bevatten tegen het regime van Ankara.

Het rapport zal de opvatting bevatten dat de “scheiding der machten” volledig uitgehold is in Turkije en zal verklaren dat de wet en rechtvaardigheid niet meer onafhankelijk zijn. Het rapport zal ook beweren dat de spanning tussen Griekenland en Turkije moet worden opgelost, en kritiek op de Erdogan-regering voor de invasie van Afrin.

Maar ondanks deze kritiek zal Brussel nog steeds voorstander zijn van de voortzetting van de vluchtelingenovereenkomst met het Erdogan-regime en zal het verslag geen suggesties doen om het EU-standpunt ten opzichte van Turkije te veranderen.

Met andere woorden, ondanks ernstige mensenrechtenschendingen en de invasie en bloedbaden in Afrin, worden door de EU op korte en middellange termijn geen sancties of een einde aan het toetredingsproces verwacht tegen de regering van Erdogan.

Europees commissaris voor Europees nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn zal het rapport aankondigen, dat het eerste EU-rapport over Turkije zal zijn na de couppoging op 15 juli 2016.

Merkel zet Brussel onder druk

Ondertussen lopen de discussies warm over welke landen de rekening betalen voor de 3 miljard euro die aan Ankara is toegewezen volgens de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Volgens de toonaangevende Oostenrijkse krant Der Standard lijkt de Duitse federale regering onder leiding van Angela Merkel terughoudend te zijn om de rekening te betalen.

Ondanks dat Duitsland 500 miljoen heeft betaald van de 3 miljard euro die al aan het Erdogan-regime zijn gegeven, zeggen de berichten dat Merkel de Europese Commissie onder druk zet om het geld deze keer volledig uit Brussel te laten komen.

Bestuurders van de Europese Unie en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan hielden afgelopen maart een top in Varna, en de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker kondigde aan dat Ankara de resterende 3 miljard euro zo snel mogelijk zal ontvangen als onderdeel van de vluchtelingendeal.

Maar in het tweede jaar van de vluchtelingendeal heeft Turkije de eerste 3 miljard euro niet uitgegeven aan vluchtelingen, wat heeft geleid tot een crisis tussen Brussel en Berlijn en andere Europese hoofdsteden. Ankara zou de 3 miljard euro moeten uitgeven aan de kosten voor gezondheid, onderwijs en werkgelegenheid van Syrische, Irakese en Afghaanse vluchtelingen (genummerd op ongeveer 3 miljoen), maar de meeste projecten waarvoor al is betaald, zijn louter schriftelijk vastgeld en zijn geen van de projecten daadwerkelijk van de grond gekomen, volgens gedetailleerde rapporten in de Europese pers in de afgelopen dagen.