EU: “De Koerdische kwestie is een van de grootste problemen in Turkije”

Het voortgangsverslag van de EU noemt de Koerdische kwestie “een van de grootste problemen waarmee het land wordt geconfronteerd”.

Het verslag van de Europese Unie dat in de komende dagen zal worden gepubliceerd, bepaalt dat er geen grond meer is om de toetredingsonderhandelingen met Turkije voort te zetten.

Fragmenten uit het meest recente voortgangsverslag over Turkije van de Europese Unie die naar verwachting in de komende dagen zullen worden gepubliceerd, zijn gepubliceerd in de wekelijkse Duitse krant Welt am Sonntag.

Het rapport stelt dat er geen basis is om de toetredingsonderhandelingen met Ankara voort te zetten.

Er is een hoofdstuk in het rapport dat zegt dat Ankara ‘ernstige stappen heeft ondernomen op het gebied van justitie, de rechtsstaat, fundamentele rechten en vrijheid van meningsuiting’ en ‘sterk afwijkt van de Europese Unie’.

In het verslag wordt ook benadrukt dat voor elke vooruitgang in de toetredingsgesprekken in de toekomst de noodtoestand die sinds juli 2016 van kracht is, moet worden opgeheven en dat 150.000 mensen in hechtenis zijn genomen, 110.000 openbare werknemers zijn ontslagen, en dat er 150 journalisten, schrijvers en rechtenverdedigers onder de gedetineerden zijn.

Koerdisch probleem

Het rapport noemt de Koerdische kwestie “een van de grootste problemen waarmee het land wordt geconfronteerd”. Het rapport herhaalt ook het standpunt van de EU tegen de PKK en eist Turkije om “evenredig geweld” te gebruiken.