Russische resolutie niet goedgekeurd tijdens vergadering van de VN Veiligheidsraad

De ontwerpresolutie die Rusland heeft ingediend met het verzoek aan de VN-Veiligheidsraad om de “agressie” tegen Syrië te veroordelen vanwege militaire aanvallen door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, is afgewezen.

De VN Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen na een dringend verzoek van Rusland.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, vroeg iedereen om “acties te vermijden die het conflict zouden kunnen escaleren” en herinnerde de VN-leden eraan dat elke unilaterale actie door een lidstaat verboden is.

“Syrië – zei Guterres – is vandaag de belangrijkste bedreiging voor vrede en stabiliteit in de wereld” en daarom vroeg de secretaris-generaal van de VN “niets te doen dat de situatie daadwerkelijk zou kunnen verslechteren”.

Het was de vertegenwoordiger van Moskou die de krachtigste veroordeling uitdrukte van de VS-VK-Frankrijk-luchtaanvallen tegen Syrië.

Rusland herhaalde dat de aanval “een agressie” was en “ongerechtvaardigd” was omdat “de beschuldiging tegen de Syrische regering niet is bewezen”.

Frankrijk zei dat het een ontwerpresolutie zou voorleggen aan de Veiligheidsraad van de VN met het verzoek aan de Syrische president Bashar al-Assad om de aanvallen op zijn eigen bevolking te beëindigen en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

De Britse vertegenwoordiger zei dat de aanvallen geen wraakactie waren tegen Syrië.

Dit was de vierde keer dat de VN-Veiligheidsraad deze week bijeenkwam om de oorlog in Syrië te bespreken.

De ontwerpresolutie die Rusland heeft ingediend met het verzoek aan de Raad om de “agressie” tegen Syrië te veroordelen vanwege militaire aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, is verworpen.

Afgezien van Rusland steunden alleen China en Bolivia de ontwerpresolutie. Terwijl 8 landen tegen de resolutie stemden, onthielden 4 zich van stemming.

Om een ​​ontwerpresolutie door de VNVR te laten goedkeuren, moeten 9 van de 15 leden “ja” stemmen en geen van de permanente leden (VS, Engeland, Frankrijk, Rusland en China) moet het vetorecht gebruiken.