Film over Koerdische vrouwenstrijd op Filmfestival van Cannes

De competitie op het Cannes Filmfestival van dit jaar bevat ook de film “Girls of the Sun” over Koerdische vrouwen die strijden tegen ISIS, geregisseerd door de Franse regisseur Eva Husson. De film portretteert de strijd en het verzet van de Koerdische vrouwen.

Het International Cannes Film Festival, een van de belangrijkste benoemingen voor internationale cinema, opent dit jaar voor de 71e keer haar deuren.

Het langverwachte programma van het festival dit jaar, dat plaatsvindt van 8 mei tot 19 mei, werd donderdag aangekondigd door president Thierry Frémaux in de Franse hoofdstad, Parijs.

totaal zullen 18 films strijden om de grote prijs “Gouden Palm” op het festival dit jaar, dat zal worden geopend door de “Everybody Knows” van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Tientallen films worden in alle secties vertoond, waaronder “Main Competition”, “Out of Competition”, “Un Certain Regard”, “Special Screenings”…

De competitie bevat ook de film “Girls of the Sun” over Koerdische vrouwen die vechten tegen DAESH, geregisseerd door de Franse regisseur Eva Husson. De film portretteert de strijd en het verzet van de Koerdische vrouwen.

De competitie omvat ook films van Asghar Fahrad, Jafar Panahi, Jean-Luc Godard, Spike Lee en Korea-Eda Hirokazu.

Na ISIS-aanvallen op Rojava en Shengal, blijft het verzet en de strijd van Koerdische vrouwelijke strijders een impact maken in de internationale arena.

“Girls of the Sun” vertelt over de strijd van Koerdische vrouwen en werd gefilmd in het voorjaar van 2017. De film vertelt over ISIS-invasie van Gordyen in Koerdistan en de weerstand van een groep vrouwelijke strijders.

Golshifteh Farahani speelt Bahar, de opperbevelhebber van een Koerdisch vrouwelijk bataljon dat bekend staat als “The Girls of the Sun”, die zich voorbereidt om de stad terug te nemen waar zij en haar familie werden gevangengenomen door extremisten.

Winnares van de prijs voor beste actrice van Cannes Emmanuelle Bercot (Mon Roi) speelt in de film de rol van journaliste Mathilde, die de vrouwelijke strijders volgt om de eerste dagen van het offensief vast te leggen.

De rol komt temidden van een drukke periode voor de veelzijdige, in Parijs wonende Farahani, die onlangs ook de hoofdrol speelde in The Song Of Scorpions, verscheen in Pirates Of The Caribbean: Salazar’s Revenge en is ook van plan in 2018 op het grote scherm te verschijnen in The Upside en Door Parijs ingestelde zombie-invasiethriller The Night Eats The World.

Regisseur Husson werd geïnspireerd om de film te maken na het lezen over de heldendaden van echte Koerdische vrouwen die door ISIS bendes werden gegijzeld terwijl ze door Syrië en Irak trokken, maar erin slaagden te ontsnappen en vervolgens de wapens opnamen tegen hun voormalige ontvoerders.

Het is de tweede speelfilm van Husson na haar 2015-onderzoek naar tienerseksualiteit Bang Gang (A Modern Love Story).