Europees Hof van Justitie zal uitspraak doen over verwijderen PKK van terroristenlijst

De rechtszaak die bij het Europees Hof van Justitie aanhangig werd gemaakt en de opheffing van de PKK van de EU-lijst van terroristische organisaties eist, wordt op maandag 16 april geopend, schrijft de krant Yeni Özgür Politika.

De PKK staat al sinds 2002 op de EU-lijst van terroristische organisaties. Namens de PKK-leiders Murat Karayılan en Duran Kalkan heeft het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira in Nederland om de zes maanden een dossier ingediend toen de nieuwe lijst werd samengesteld waarna het dossier naar het Europese Hof van Justitie kwam.

Aanstaande maandag zal het proces van start gaan met als doel de PKK van de lijst met terroristische organisaties te halen. Zübeyir Aydar, lid van de KCK Executive Council, en Mahmut Şakar, procureur van de Internationale Vereniging voor Mensenrechten en Democratie (MAF-DAD), spraken over het verleden en de mogelijke gevolgen van de zaak.

“De basisvraag in dit geval is dat de PKK van de terroristenlijst moet worden verwijderd”, zei advocaat Sakar, en voegde eraan toe: “Tot dusverre is het proces door interne interne correspondentie bij de administratieve rechtbank gelopen”. Nu vindt op 16 april een hoorzitting plaats. Er zal één hoorzitting zijn. De rechtbank maakt vervolgens zijn beslissing over de annuleringsaanvraag kenbaar. De beslissing wordt naar verwachting in september of oktober bekend gemaakt en de partijen hebben het recht om in beroep te gaan. Advocaten die de PKK-functionarissen vertegenwoordigen, zullen aanwezig zijn op de vergadering.

Sakar zei: “De Europese Unie, de Europese Commissie en Groot-Brittannië zijn bij de zaak betrokken geweest om de PKK op de lijst te houden. Sterker nog, landen als het VK hebben bijna namens Turkije opgetreden om de PKK op deze lijst te houden.”.

KCK Uitvoerende Raadslid Zübeyir Aydar benadrukte dat het beschuldigen van de PKK van een “terroristische organisatie” en het houden van de PKK op de EU-lijst van terroristische organisaties een “oneerlijke en politieke beslissing” is, en zei : “De PKK staat op die lijst op verzoek van Turkije “.

Aydar onderstreepte dat de PKK inderdaad door de criteria die een “terroristische” organisatie definiëren, niet als zodanig kan worden vermeld. Hij zei inderdaad: “Wie valt de Koerden aan? Turkije is: in Turkije, Rojava of zelfs in Parijs “, en voegde toe dat op 9 januari 2013 drie koerdische vrouwelijke politici en activisten, Sakine Cansiz, Fidan Dogan en Layla Saylemez in de Franse hoofdstad zijn vermoord.

“In 34 jaar oorlog – zei Aydar – heeft Turkije alle mogelijke zware wapens tegen de Koerden gebruikt. Ze gebruikten tanks, vliegtuigen, helikopters, ballen, alle zware wapens werden gebruikt in deze oorlog. Ze gebruikten zelfs chemische wapens. Turkije is een land met het grootste aantal politieke gevangenen ter wereld, waar veel journalisten in de gevangenis zitten. Er is geen recht, geen wet. Koerden hebben het recht zich tegen zo’n land te verdedigen. We willen dat de rechtbank dit bevestigt “.

Mocht het Hof de eisen van advocaten afwijzen, zei Sakar: “Dit zou een geschenk zijn voor de Turkse president Tayyip Erdoğan en zijn werk, zoiets als hem belonen”.

Sakar wees er ook op dat “de rechtbank deze historische kwestie over het terroristische discours kan aankaarten met een nieuwe taal die als een democratische oplossing zal dienen. Een positieve beslissing zal een ander scenario opleveren, vooral met het oog op de rechtmatige en legitieme eisen van het Koerdische volk”.

Er moet aan worden herinnerd dat een rechtbank in België heeft beslist dat de PKK geen terroristische organisatie is in de zaak tegen Zübeyir Aydar, Remzi Kartal en andere 36 personen. De advocaten van de verdediging zullen dit besluit volgende week op de hoorzitting in Luxemburg brengen.

“Voor de eerste keer heeft een Europese rechtbank geoordeeld dat de PKK geen terroristische organisatie is omdat er een oorlog in het land is en de PKK een van de strijdende partijen is”, aldus Şakar, eraan toevoegend dat de Luxemburgse rechtbank deze zin moet nemen rekening houden met zijn eigen beraadslaging.