A supporter holds a portrait of Selahattin Demirtas, detained leader of Turkey's pro-Kurdish opposition Peoples' Democratic Party (HDP) at a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, November 8, 2016, in the absence of Demirtas and other HDP lawmakers who were jailed after refusing to give testimony in a probe linked to "terrorist propaganda".  REUTERS/Umit Bektas

Demirtaş: Ik verwacht van dit hof geen gerechtigheid

Selahattin Demirtaş, voormalig HDP-covoorzitter, zei in zijn verdedigingstoespraak aan de rechtbank in Ankara: “Ik heb noch de hoop noch de verwachting dat deze rechtbank gerechtigheid zal betrachten.”

De derde hoorzitting in het proces tegen de gedetineerde voormalige covoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP) Selahattin Demirtaş ging op de derde dag door in Ankara met de verdedigingstoespraak van de beschuldigde.

De proef in het Sincan-gevangeniscomplex werd gevolgd door HDP-Kamerleden en WKP Co-voorzitter Tekin Bingöl. Net als in de twee proefdagen ervoor werd het aantal toeschouwers beperkt tot 50 personen. Demirtaş becommentarieerde de mislukking van het oplossingsproces en zei dat premier Davutoğlu nooit had geloofd in een oplossingsproces: “Hij is een kortzichtige politicus die de neo-Ottomaanse imperiale organisatie van de staat in zijn hoofd heeft genomen. Koerden zag hij nooit als gelijken, hij is een oorlogszuchtige die zijn steentje heeft bijgedragen aan het beëindigen van het oplossingsproces.”

“Ik verwacht geen gerechtigheid”

Demirtaş vervolgde: “De rol van de politiek is om alternatieven te creëren en af ​​te dwingen, een politicus die dat niet doet is een kortzichtige, goedkope politicus die bloed drinkt.” Godzijdank kan ons geweten in dit opzicht gerustgesteld worden, omdat we ons uiterste best hebben gedaan. Als ik zelfs maar één mensenleven zou kunnen redden, zou ik duizend jaar in de gevangenis doorbrengen. Als we de intensivering van de gevechten zouden voorkomen, of de duur van het vredesproces slechts met één dag kunnen verlengen en daarmee één persoon kunnen redden, zou ik duizend jaar in de gevangenis zitten, maar kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor de moordpartijen van duizenden die in luxe leven en de staat in handen hebben, zelfs als hun heerschappij hun wil voortzet, de kalmte voelen die ik voel in mijn F-Type cel? Ze kunnen dat niet doen, ik ben heel kalm, ik woon in een cel van de Edirne F-Type gevangenis in veel grotere vrede dan zij in hun luxueuze paleizen, en ik blijf daar, ik heb noch de hoop noch de verwachting van gerechtigheid van deze rechtbank.”

“Ik ben niet hier om mezelf te verdedigen”

Demirtaş voegde eraan toe: “Ik ben niet hier om mezelf te verdedigen tegen deze beschuldigingen, ik ben hier om hun misdaden publiekelijk te ontmaskeren!”

“Zelfs als ze me een levenslang verbod opleggen, ben ik een politicus, ik doe ook politiek in mijn cel, wij zijn het die de verkiezing van de president bepalen, wij zijn het kasteel en wij zijn de sleutel. Zelfs als mij een beleidsverbod opgelegd wordt, het kasteel ligt in onze handen We zullen zien wat er gebeurt.”

Demirtaş zei dat hij rechtop naar de gevangenis van Edirne was gelopen en het weer rechtop zou verlaten: “Een suggestie voor mijn vrienden: als ik sterf, moet mijn kist rechtop worden gedragen, niet liggen.”