Twee baby’s uit Afrin sterven in het Berxwedan-vluchtelingenkamp in Sheba

Twee baby’s van door de Turkse staat ontheemde burgers uit Afrin zijn gestorven als gevolg van slechte omstandigheden.

Twee baby’s van wie de families het dorp Meydan Ikbis in Afrin ontvluchtten als gevolg van aanvallen van de Turkse staat en zijn milities, konden niet worden behandeld en stierven door slechte omstandigheden in het Berxwedan-vluchtelingenkamp. De 16-dagen oude Hemrin Yusif en de vijf dagen oude Emina Nur stierven op 5 april. De baby’s zouden zijn overleden door het ontbreken van noodzakelijke medische zorg.

Rim Qermo van de Koerdische Rode Halve Maan Heyva Sor a Kurd verklaarde dat ze probeerden de baby’s te behandelen met alle middelen die ze tot hun beschikking hadden, maar omdat er geen medicijnen of medische benodigdheden waren, konden ze de baby’s niet redden. Hij riep de internationale instellingen op om eindelijk hun zwijgen te breken, de situatie van de kinderen in Afrin in Sheba te bekijken en uiteindelijk te helpen met de nodige medische benodigdheden en medicijnen. Rim Qermo rapporteerde dat honderden kinderen ziek zijn en dringend medische hulp nodig hebben.

Vanwege de aanvallen van het Turkse leger zijn er momenteel meer dan 100.000 vluchtelingen in het kanton Shehba. Het autonome zelfbestuur van Afrin heeft het Berxwedan vluchtelingenkamp samen met het zelfbestuur van Sheba gebouwd. Op dit moment helpt alleen Heyva Sor a Kurd (Koerdische ‘Rode halve maan’) de ontheemden met beperkte mogelijkheden.